28. april 2022.28. apr 2022.
VK Sava – generacija 2008: Šampioni sa maksimalnim učinkom

VK Sava – generacija 2008: Šampioni sa maksimalnim učinkom

VATERPOLO: MLAĐE KATEGORIJE 2008. I 2010.

Nezvanični šampioni Evrope!

Najjači turnir u Evropi za mlađe kategorije. Najbolji od najboljih. Niz nepobedivosti. Najveći uspeh srpskog vaterpola na turniru. Podvig šabačke škole koju su reprezentovale tri ekipe
Šabački vaterpolo ima dva nezvanična šampiona Evrope u vaterpolu!!! VK Sava, generacija 2008. i VK Šabac, generacija 2010. imaju pravo na ovo laskavo zvanje.

Šabac (2010)
Grupa: Šabac - Budva 3:8
Grupa: Šabac - PSN 8:5
Grupa: Bajerišer - Šabac 5:15
Grupa: Galeb - Šabac 3:8
Četvrtfinale: Jadran (HN) - Šabac 3:5
Polufinale: Šabac - Budva 5:4
Finale: Jadran (S) - Šabac 3:10


Za uzrast do 12 i 14 godina, naravno, ne postoji zvanično evropsko takmičenje, no poslednju deceniju Dubrovnik, grad gde vaterpolo nema konkurenciju u popularnosti, domaćin je turnira Tomo (posvećenom dubrovačkom vaterpolisti i treneru Tomislavu Udovičiću) gde nastupaju šampioni država u pomenutim uzrasnim kategorijama. Tu su ekipe poput: Barselonete, Barselone, Juga, Jadrana, Primorca, LSN, Marseja, Monaka, klubova sa i vekovnom tradicijom. Dve generacije stasale na šabačkom Gradskom bazenu, u takvoj konkurenciji, osvojile su titule!Slogan turnira “Gde se olimpijski šampioni rađaju”
Posle dominacije već nekoliko godina na domaćoj sceni, zlatni dečaci rođeni 2008. godine kvalitet su pokazali i u najjačoj konkurenciji.

- Više sam nego ponosan na njih. Imali smo priliku da se, ne samo odmerimo sa ekipama iz drugih država Evrope, već da upoznamo druge škole vaterpola i da ih nadigramo. Ponosni smo na titulu i želimo sada da odbranimo domaći pehar - istakao je Nemanja Ličanin, trener ekipe.
Od kada su startovali sa takmičenjima 2019. godine, Šapčani osvajaju samo titule. Niz su nastavili na međunarodnom nivou.

VK Šabac – generacija 2010: Nastavak niza titula


- Ne može biti lako protiv najboljih timova u Evropi, ali smo verovali u prvo mesto sve više kako su mečevi odmicali. Najteže je bilo protiv Barselonete- naglasio je Dragoljub Mihailović, MVP turnira.

Sava (2008)
Grupa: Monako - Sava 4:8
Grupa: Sava - Barseloneta 6:4
Osmina finala: Sava - LSN 9:3
Četvrtfiale: Sava - Barseloneta 5:2
Polufinale: Sava - Lacio 10:4
Finale: Sava - Medveščak 10:6.


U velikim finalima su slavili i to ubedljivo. Sava je pobedila zagrebački Medveščak 10:4, zaokruživši maksimalan učinak od šest pobeda u šest utakmica. Dve godine mlađe kolege, Šabac, nadigrale splitski Jadran 10:3, što je bila peta pobeda u nizu od ukupno šest duela.

VK Šabac – generacija 2008: Tri pobede u duelima sa starijim ekipama


- Trener je tražio od nas da u svakoj utakmici igramo najbolje što možemo. Hrabrio nas je i kada smo izgubili od Budve u grupi. Uvek želimo da pobedimo i u svaku smo ulazili sa tom željom. Drago mi je što smo uspeli da ih pobedimo kasnije - rekao je Nemanja Paležević, najbolji golman turnira.
Ekipe su vodili Ličanin i Nikolić, odnosno Mandić i Jovanović. Put do titule vodio je kroz grupnu fazu, četvrtfinale, polufinale i finale. Nastupilo je više od 50 ekipa iz 13 država.

- Ovde smo videli najbolje što u Evropi imaju mlađe kategorije. Čast je i poziv da igramo na turniru kao što je Toma, no to smo zaslužili titulama u Srbiji. Ove titule su veliki dokaz kvaliteta rada u našoj školi. Nismo momke opterećivali velikim ambicijama, ali smo verovali da možemo mnogo, jer znamo da imamo u svojim redovima vrednu, sjajnu decu koja imaju potencijal za najveće uspehe - podvukao je Miroslav Mandić.

Sastavi
SAVA (2008): Strahinja Arsenović, Filip Davidović, Mihailo Gošić, Mihailo Isailović, Mihailo Ivanković, Miroslav Jakovljević, Strahinja Lukić, Dragoljub Mihailović, Andrej Mićić, Mihailo Perić, Luka Urošević, Viktor Vasić, Mihailo Vidaković, Luka Vojinović.
ŠABAC (2008): Marko Došenović, Vuk Kućanski, Uroš Lovčević, Strahinja Pavlović, Boško Petrović, Luka Savatić, Jovan Stevanović, Nikola Topuzović, Strahinja Vasić, Nemanja Vićentić, Uroš Vujanić, Milan Vuletić, Lazar Đurđević.
ŠABAC (2010): Marko Bursać, Aleksandar Gajić, Strahinja Grujić, Nikola Jovanović, Maksim Krečković, Andrej Lazić, Mihailo Maletić, Bojan Ostojić, Nemanja Paležević, Danilo Panović, Stefan Pavlović, Mihailo Perić, Boško Petrović, Ognjen Radaković, Todoro Tršić, Mateja Vrućkić, Uroš Vujanić, Mihailo Đokić, Vuk Đokić, Lazar Đurđević.


Ovo je prvi put u istoriji turnira da jedna ekipa osvoji titule u obe kategorije, a svakako najveći rezultat srpskog tima. Do sada je Partizan i to u jednoj kategoriji jedne godine bio drugi, jedne treći.
Na turniru je učestvovala i ekipa Šabac u kategoriji 2008. sačinjena od igrača godinu dana mlađih od ostalih ekipa i zauzela 13. mesto. Njih su vodili Petrović i Čelovski. Ostvarili su protiv starijih tri pobede u pet mečeva, bili su drugi u grupi sa Bajjerišerom i Laciom. Eliminisano ih je u osmini finala Salerno. Do 13. mesta su ih vodile pobede nad Mediteranijem i LSN.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa