Info

5. maj 2022.5. maj 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Promocija knjige u Biblioteci šabačkoj

Vlajko Panović o braku, deci i porodici

„Veliki su izazovi pred roditeljima, a tempo života ih ne štedi. Mnogo je pitanja, iskušenja, a odgovora malo“, rekao je dr Vlajko Panović
Specijaliste medicinske psihologije dr Vlajko Panović dugogodišnje profesionalno iskustvo i teorijsko znanje pretočio je u knjigu „Brak, deca, porodica“ u kojoj pokušava da odgonetne najčešće nedoumice roditelja, bračnih partnera. Koncipirana je u formi pitanje/odgovor, te je zbog stila pisanja namenjena stručnoj javnosti, ali i laicima.

Kako Panović ističe želja mu je bila da čitaocima pomogne u boljem razumevanju vremena, okolnosti i da prepoznaju doborotu u drugoj osobi kako bi kroz emocije, razumevanje i poštovanje gradili funkcionalnu zajednicu.

Veliki su izazovi pred roditeljima, a tempo života ih ne štedi. Ono što nedostaje je radost. Mnogo je pitanja, iskušenja, a odgovora malo


-Veoma je važno pitanje kako se njihova ljubav reflektuje na dete. U eri digitalnih tehnologija sve je na testu. Veliki su izazovi pred roditeljima, a tempo života ih ne štedi. Ono što nedostaje je radost. Mnogo je pitanja, iskušenja, a odgovora malo – rekao je dr Vlajko Panović naglasivši da od partnera i njihovog odnosa zaivisi i dinamika porodice, posebno dece.

-Ono od čega treba da počnemo je detinjstvo. Period kada ne znamo mnogo toga, a želimo sve. U tom dobu drugi pokušavaju da nas usmere, oblikuju, pomognu nam, ili nas zaustave. Naša kultura je imala tendenciju da zauzme odbrambeni/zaštitinički pristup prema detetu koji se ogleda u rečenicama „Pazi, vodi računa, nemoj!“ Malo je onih koji su odabrali proaktivni pristup kada se detetu pomaže da spozna trenutak, prave i istinske vrednosti koje će ih krasiti kao odrasle osobe. Knjiga bi trebalo da posluži kao putokaz roditeljima -dodao je autor knjige koja ne nudi instant rešenja, ali budi želju za promišljanjem i novim pitanjima, preispitivanjima.

Ono od čega treba da počnemo je detinjstvo. Period kada ne znamo mnogo toga, a želimo sve. U tom dobu drugi pokušavaju da nas usmere, oblikuju, pomognu nam, ili nas zaustave


Specijaliste medicinske psihologije dr Vlajko Panović nedavno je predstavio svoje autorsko delo šabačkoj javnosti u Biblioteci šabačkoj. O knjizi pored autora govorila je i master pedagog Biljana Drobnjak, jedan od recezenata “Brak, deca, porodica”.
M. Ž.
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa