5. maj 2022.5. maj 2022.
Foto: Glas Podrinja

Foto: Glas Podrinja

Promocija knjige u Biblioteci šabačkoj

Vlajko Panović o braku, deci i porodici

„Veliki su izazovi pred roditeljima, a tempo života ih ne štedi. Mnogo je pitanja, iskušenja, a odgovora malo“, rekao je dr Vlajko Panović
Specijaliste medicinske psihologije dr Vlajko Panović dugogodišnje profesionalno iskustvo i teorijsko znanje pretočio je u knjigu „Brak, deca, porodica“ u kojoj pokušava da odgonetne najčešće nedoumice roditelja, bračnih partnera. Koncipirana je u formi pitanje/odgovor, te je zbog stila pisanja namenjena stručnoj javnosti, ali i laicima.

Kako Panović ističe želja mu je bila da čitaocima pomogne u boljem razumevanju vremena, okolnosti i da prepoznaju doborotu u drugoj osobi kako bi kroz emocije, razumevanje i poštovanje gradili funkcionalnu zajednicu.

Veliki su izazovi pred roditeljima, a tempo života ih ne štedi. Ono što nedostaje je radost. Mnogo je pitanja, iskušenja, a odgovora malo


-Veoma je važno pitanje kako se njihova ljubav reflektuje na dete. U eri digitalnih tehnologija sve je na testu. Veliki su izazovi pred roditeljima, a tempo života ih ne štedi. Ono što nedostaje je radost. Mnogo je pitanja, iskušenja, a odgovora malo – rekao je dr Vlajko Panović naglasivši da od partnera i njihovog odnosa zaivisi i dinamika porodice, posebno dece.

-Ono od čega treba da počnemo je detinjstvo. Period kada ne znamo mnogo toga, a želimo sve. U tom dobu drugi pokušavaju da nas usmere, oblikuju, pomognu nam, ili nas zaustave. Naša kultura je imala tendenciju da zauzme odbrambeni/zaštitinički pristup prema detetu koji se ogleda u rečenicama „Pazi, vodi računa, nemoj!“ Malo je onih koji su odabrali proaktivni pristup kada se detetu pomaže da spozna trenutak, prave i istinske vrednosti koje će ih krasiti kao odrasle osobe. Knjiga bi trebalo da posluži kao putokaz roditeljima -dodao je autor knjige koja ne nudi instant rešenja, ali budi želju za promišljanjem i novim pitanjima, preispitivanjima.

Ono od čega treba da počnemo je detinjstvo. Period kada ne znamo mnogo toga, a želimo sve. U tom dobu drugi pokušavaju da nas usmere, oblikuju, pomognu nam, ili nas zaustave


Specijaliste medicinske psihologije dr Vlajko Panović nedavno je predstavio svoje autorsko delo šabačkoj javnosti u Biblioteci šabačkoj. O knjizi pored autora govorila je i master pedagog Biljana Drobnjak, jedan od recezenata “Brak, deca, porodica”.
M. Ž.

Najnoviji broj

30. novembar 2023.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa