1. decembar 2011.1. dec 2011.
ŠABAČKE PRIČE - BRANKO ŠAŠIĆ

OVEKOVEČIO ZNAMENITE ŠAPČANE

O Šapcu i Šapčanima, njegovim ulicama i institucijama prošlosti i sadašnjosti, kafanama i boemima, korzou i igrankama, Dudari i Savi, fudbalu i rukometu... pričaju ljudi koji su deo svoje duše ugradili u mozaik kaldrme ove varoši (31)
Branko Šašić je rođen 1948. godine u Kirinu kod Vrginmosta na Kordunu, od oca Nikole, trgovca i majke Darinke, domaćice. Od svoje šeste godine, odnosno od 1954. godine, živi u Šapcu, tu je završio i osnovnu školu kao i Gimnaziju “Vera Blagojević“ a diplomirao je na Filozofskom fakultetu u Beogradu u grupi za arheologiju. Ovaj diplomirani arheolog spada u gupu onih Šapčana koji su svojim angažovanjem na raznovrsne načine doprinosili unapređenju kulturnog stvaralaštva pa i razvoju sporta u ovom kraju. Kroz mnogobrojne poslove koje je tokom radnog veka obavljao, gradio je i ugled istaknutog kulturnog, sportskog i javnog radnika u Šapcu. Od 1995. godine je samostalni stručni saradnik za kulturu i sport u Odeljenju za društvene delatnosti Gradske uprave i u očekivanju penzionerskih dana ponekad se seti pređenog puta počev od prvog posla arhiviste u Naučno istraživačkom odeljenju Međuopštinskog istorijskog arhiva.
- Danas kada razmišljam o tome, čini mi se da mi je ipak najsrećniji period bio u Šabačkom arhivu. Svi smo bili mladi, uz to i veliki entuzijasti, radilo se bez pitanja za vreme ili honorare, izdavali smo kulturno istorijski časopis koji je bio na zavidnom renomeu i nadam se da ga od 1982. do 1989. godine, kada sam bio glavni urednik, nisam unazadio - seća se Branko Šašić, perioda provedenog u toj kulturnoj ustanovi od 1976. pa sve do 1989. godine, gde je nekoliko goidina bio i direktor.
Potom je radio kao sekretar u Međuopštinskoj konferenciji Socijalističkog saveza podrinsko kolubarskog regiona, pa u Domu kulture u Šapcu a od 1992. do 1995. bio je u Ministarstvu kulture samostalni stručni saradnik za kulturu i kinematografiju sa posebnim ovlašćenjima na području četrnaest opština Mačvanskog i Kolubarskog regiona. Povodom velikog jubileja srpske prosvete 1987. godine predvodio je grupu Arhiva koja je postavila izložbu “150 godina Šabačke gimnazije“ koja je oslikavala prošlost ali i ukrašavala prostor te škole više od deceniju i po.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa