12. maj 2022.12. maj 2022.
foto: Slavica makević Na fotografiji Aleksandar Gojović

foto: Slavica makević Na fotografiji Aleksandar Gojović

TAMNA STRANA MITSKIH PTICA

Labud i kajakaši

Proteklih par godina, Savom „patrolira“ neobičan labud koji ima pik na kajake i motorne čamce. Oni koji su imali „blizak susret“ sa njim kažu da ume da bude veoma agresivan. Kajakaš Marko Petrović imao je neprijatno iskustvo.

- Zaletao se već desetak puta na mene. Začuo bi se lepet krila, ali bi se zaustavio pre nego što dođe do mene, međutim, poslednji put me je pogodio svom snagom u leđa. Sreća je da sam ga video pa sam bio spreman da dočekam udarac. Baš me je dobro udario, odbio se od mene i pao u vodu, kaže Marko i dodaje da treba biti u pripravnosti.

Ljubiša Kojić, profesor fiskulture, takođe kajakaš, kaže da je ovaj labud uvek napada otpozadi.

- Video sam kada je Marka napao sa leđa, kako ga je udario u rame, odbio se i naleteo na veslo. Nisam video kada se ustremio na mene, takođe sa leđa, ali me je promašio, čuo sam kako je udario u čamac. Nije to bilo samo tada, više puta se ustremljivao na mene u toku prošle i ove godine. Lukav je, kaže Kojić.

Poznato je da labudovi mogu postati agresivni ako se neko nađe u blizini gnezda i povrediti ga kljunom, ili krilima. I to u periodu od aprila do juna, kada je sezona parenja. Međutim, izgleda da ovaj labud ne bira vreme. Napada i zimi, što predstavlja ozbiljan rizik za one koji su u čamcu. Ako bi se neko našao u hladnoj reci, trebalo bi mu 15 do 20 minuta da dopliva do obale (ukoliko je na sredini Save) i mogao bi da se smrzne, upozoravaju kajakaši. Jednom pecarošu se baš to dogodilo, ali je dobro prošao zato što je bio blizu obale.

- Jednom prilikom sam izašao sa kajakom na Mišarsku adu, a on je krenuo prema meni. Kad sam stao u plićak i ispravio se, onda je ukočio, jer napada samo kada ne možeš da se braniš i kad si nespreman. Bio sam spreman da ga udarim veslom da se opameti, a moguće je da mu se već dogodilo tako nešto. Čuo sam da je jedno vreme vukao varalicu na sebi, ne znam da li je neko namerno bacio na njega, ili je sam zakačio pa se povredio. Možda ima traume zbog toga.

Naši sagovornici kažu da ga viđaju ponekad sa labudicom, ali je uglavnom sam, retko u jatu.

- Ostali su miroljubivi, samo on pravi probleme. Nije napadao kupače, izbegava mesta gde ima ljudi. Interesantno mu je kada neko prođe kajakom, ili motornim čamcem.

Možda je teško poverovati da elegantne ptice, čiji vratovi u zanosu formiraju simbol ljubavi, mogu biti agresivne, ali treba biti oprezan sa ovim labudom.

Kažu da je najpre bio na šabačkoj strani, potom na klenačkoj, a trenutno je na potezu od Starog do Novog mosta, čija je gradnja u toku. Mada, sa njim se nikad ne zna.

Naši sagovornici su mišljenja da bi ovog labuda trebalo izmestiti. „Možda u Zološki vrt Poljoprivredne škole“, predlaže Marko, „ili u Obedsku baru“, dodaje Ljubiša, „pod uslovom da se ne vrati kod nas“.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa