19. maj 2022.19. maj 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

ODRŽAN OKRUGLI STO POVODOM MEĐUNARODNOG DANA PORODICE

Izazovi tokom pandemije

Tokom trajanja vanrednog stanja, evidentiran je porast broja porodica sa bračnom, kao i sa postrazvodnom krizom. U zatvorenim porodičnim sistemima, često je dolazilo i do prijave nasilja u porodici, koje nisu uspevale da se snađu u novonastalim okolnostima. Roditelji su se često suočavali i sa problemom funkcinisanja njihove maloletne dece, zbog drugačije organizacije porodičnog života, nepohađanja redovne nastave i viška slobodnog vremena, smanjenih vanškolskih i sportskih aktivnosti
Povodom obeležavanja Međunarodnog dana porodice i 19 godina rada, Savetovalište za porodicu i mlade Centra za socijalni rad Šabac (CSR) organizovalo je Okrugli sto u Centru za stručno usavršavanje (CSU) o izazovima sa kojima su se susretale porodice tokom pandemije.

Skupu su prisustvovali predstavnici stručnih službi osnovnih i srednjih škola, predstavnici nevladinih organizacija, kao i stručni radnici CSR.

Tokom trajanja vanrednog stanja, evidentiran je porast broja porodica sa bračnom, kao i sa postrazvodnom krizom


- Razgovorali smo na temu “Funkcionisanje porodice i maloletne dece tokom pandemije - izazovi i teškoće”. Razmenili smo iskustva u vezi sa načinima na koje smo se borili sa krizom u porodicama koje žive sa decom školskog i predškolskog uzrasta, kakve smo poukle izvukli i šta da činimo ukoliko se nešto slično desi. Zaključak je da je svako, u okviru svojih ovlašćenja i raspoloživih resursa, dao svoj doprinos u pružanju pomoći članovima porodičnog sistema, rekla je Biljana Mrkonjić, direktorka Centra za socijalni rad.

Nakon uvođenja vanrednog stanja, Savetovalište za porodicu i mlade nastavilo je sa radom i telefonskim putem pružalo podršku porodicama i pojedincima, koje su se u tom periodu zatekli u terapijskom procesu. Takođe, javljale su se i nove porodice, sa problemima i teškoćama u funkcionisanje zbog novnonastale situacije.

Savetovalište za porodicu i mlade je lokalna usluga CSR Šabac, koju finansira Gradska uprava. Usluga je besplatna, a građani koji se obrate za pomoć upoznaju se sa činjenicom da njihovi problemi nisu problem pojedinca, nego kompletnog porodičnog sistema


- Tokom trajanja vanrednog stanja, evidentiran je porast broja porodica sa bračnom, kao i sa postrazvodnom krizom. U tako zatvorenim porodičnim sistemima, često je dolazilo i do prijava nasilja u porodici, koje nisu uspevale da se snađu u novonastalim okolnostima. Roditelji su se često suočavali i sa problemom funkcinisanja njihove maloletne dece, zbog drugačije organizacije porodičnog života, nepohađanja redovne nastave i viška slobodnog vremena, smanjenih vanškolskih i sportskih aktivnosti, istakla je Milica Obrenović, sistemski porodični psihoterapeut.

Savetovalište za porodicu i mlade je lokalna usluga CSR Šabac, koju finansira Gradska uprava. Usluga je besplatna, a građani koji se obrate za pomoć upoznaju se sa činjenicom da njihovi problemi nisu problem pojedinca, nego kompletnog porodičnog sistema, koji bi trebao da bude spreman na promene na svim nivoima funkcionisanja.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa