19. maj 2022.19. maj 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Projekat SEED Step III-seminar o proizvodnji jestivih pečuraka

Pokretanje malih biznisa razvojna šansa

„Iako se o razvoju malih preduzeća često govori ono što izostane je da to nije ekskluzivno pravo nekolicine ljude. Plava ekonomija podstiče male proizvođače da razvijaju sopstveni biznis na bazi lokalnih resursa za lokalno tržište po specifikumu svog mentaliteta i svemu onome što je posebno za tu zajednicu. Koristeći sve te postojeće resurse pokretanje biznisa postaje realnost“ rekla je vlasnica i direktorka preduzeća “EKO FUNGI” Ivanka Milenković
U Centru za stručno usavršavanje je održan seminar za preduzetnike u proizvodnji jestivih pečuraka po principima “plave ekonomije” kao deo projekta SEED Step III u okviru Centra za kompetenciju u hortikulturi koji deluje u Trening centru Šabac, a sprovode ga stručnjaci iz grada Šapca u saradnji sa Ivankom Milenković, diplomiranim inženjerom biologije, dobitnicom evropskog priznanja za inovativnu preduzetnicu iz firme “EKO FUNGI” koja je renomirani proizvođač gljiva na teritoriji Republike Srbije.

-Plava ekonomija podstiče male proizvođače da razvijaju sopstveni biznis na bazi lokalnih resursa za lokalno tržište po specifikumu svog mentaliteta i svemu onome što je posebno za tu zajednicu.

Iako se o razvoju malih preduzeća često govori ono što izostane je da to nije ekskluzivno pravo nekolicine ljude. Koristeći sve te postojeće resurse pokretanje biznisa postaje realnost. Naravno, veliki je fokus na očuvanju prirodne sredine i resursa. Plava ekonomija vodi računa da sve ono što se uzme iz prirode se i vrati -rekla je vlasnica i direktorka preduzeća “EKO FUNGI” Ivanka Milenković naglasivši da se kroz plavu ekonomiju kreira preduzetnička mreža koja je neophodna i održiva. Kao razvojnu šansu pojedinca i zajednice vidi uzgoj jestivih pečuraka.

Foto: "Glas Podrinja"


-Ovaj vid poslovanja je u povoju, ali uz poštovanje svih segmenata proizvodnjom jestivih pečuraka možemo pokrenuti mali talas razvoja naše poljoprivrede. Možda ne možemo promeniti svet, ali svakako možemo doprineti boljitku u svakom segmentu našeg života.

Seminar je finansiran iz sredstava Lokalnog akcionog plana za zapošljavanje grada Šapca i iz sredstava projekta SEED Step III koji je podržala Austrijska razvojna agencija, a realizuju ga Volkshilfe Solidarität iz Beča i Tara International Consulting doo Novi Sad u saradnji sa gradom Šapcem.

Seminar je bio namenjen nezaposlenim licima iz grada Šapca, a učstvovali su i zainteresovani iz Vladičinog Hana i Kule.
-Na konkursu sam dobio plastenik, lemilicu i mašinu za usitnjavanje biomase. Nadam se da ću uz podršku i pomoć koju sam dobio preko SEED projekta još intenzivnije i bolje raditi. Bavim se proizvodnjom kalifornijskih glista, a sa sada ću moći da to radim tokom cele godine i neću zavisiti od vremenskih uslova -naglasio je Veljko Cvetićanin iz Apatina, diplomirani ekonomista.
-Kroz seminar stekli smo brojna znanja koja se nadam da ćemo primeniti. Takođe nadam se da ću pokrenuti svoj biznis zahvaljujući projektu. Smatram da je ovo odlična prilika za sve, te bih se zahvalio organizatorima - dodao je Miloš Jovanović iz Šapca, strukovni inženjer poljoprivrede.


-U okviru SEED projekta je izgrađen i aneks Trening centra, te će biti kompletiran centar za kompetencije u hortikulturi. Imamo sve što je neophodno kako bismo edukovali ljude i ohrabrili ih da se bave proizvodnjom. Smatram da uzgoj jestivih pečuraka može da doprinese u ekonomskom smislu domaćinstvu. Ponosni smo na to što je Austrijska razvojna agencija projekat podržala tri puta i to je pokazatelj dobre ideje i prakse. Pokazali smo da imamo kapacitet da realizujemo evropske projekte i da oni budu održivi - istakao je predsednik Skupštine grada Šapca Nemanja Pajić.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa