1. decembar 2011.1. dec 2011.

SVETA LITURGIJA

Najvažnije bogosluženje hrišćanske Crkve, zato što se na njoj, pod vidom hleba i vina, prinosi Bogu tajanstvena žrtva Tela i Krvi Gospoda Isusa Hrista, a kojom se mi pričešćujemo, radi našeg osvećenja i sjedinjenja sa Hristom
Reč „Liturgija“ grčkog je porekla i znači „zajednička služba“, „Služba Božija“. Bogosluženje često se naziva i Evharistija ““ blagorodnost. Liturgija je žrtva koja se zasniva na Golgotskoj žrtvi Hristovoj, a mi je ponavljamo u njenom beskrvnom obliku, žrtvujući hleb i vino. Pored toga ona je i tajna zasnovana na rečima Hristovim, upućenim apostolima na Tajnoj večeri: „Uzmite, jedite, ovo je telo moje... Pijte iz nje svi, jer ovo je krv moja Novoga zaveta, koja se proliva za mnoge radi otpuštenja grehova“ (Mat. 26, 28). Pričešćujući se na Liturgiji telom i krvlju Hristovom, mi ispunjavamo ovu značajnu Hristovu zapovest.
Radi očuvanja istovetnosti služenja Liturgije u 4. veku sv. Vasilije Veliki i sv. Jovan Zlatousti zapisali su činove (tekstove) Liturgije. Liturgija sv. Vasilija Velikog, čije su molitve nešto duže od Zlatoustovih, služi se deset puta godišnje i to: u prvih pet nedelja vaskršnjeg posta, na Veliki četvrtak i Veliku Subotu, na Badnji dan i Krstovdan (uoči Bogojavljenja) i na sam dan sv. Vasilija Velikog 14/1. januara. Liturgija pređeosvećenih časnih darova, koju je u 6. veku zapisao sv. Grigorije Dvojeslov u Carigradu, služi se u dane Vaskršnjeg posta (sem subote i nedelje) i prva tri dana Strasne sedmice. Darovi za ovu Liturgiju su osvećeni na Liturgiji sv. Jovana Zlatoustog ili sv. Vasilija Velikog. U sve ostale dane u toku godine služi se Liturgija sv. Jovana Zlatoustog.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa