19. maj 2022.19. maj 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Uspesi učenika i profesorke Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“

Važna i dragocena priznanja

Rezultati izgrađeni na predanom radu. Znanje i ljubav prema muzici primarni. Učenici i profesorka Goara Nona Lazić kao porodica. Entuzijazam profesora važan za uspehe. Biti u žiriju posebna čast i odgovornost
Učenici Muzičke škole „Mihailo Vukdragović“, odseka klavir, tradicionalno osvajaju nagrade na prestižnim takmičenjima. Uspesi su rezultat predanog i posvećenog rada profesorke Goare None Lazić i učenika. Nastupe na takmičenjima vide kao priliku da pokažu svoje umeće, talenat i razviju ljubav prema muzici. Na nedavno održanom Republičkom takmičenju pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Međunarodnom takmičenju „Davorin Jenko“, takođe pod pokroviteljstvom Ministarstva, ostvarili su odlične i zapažene rezultate.

-Veoma sam srećna i zadovoljna onim što su učenici postigli. Takmičenje nikada ne postavljamo kao primarni cilj, već znanje i ljubav prema muzici. Težim da postepeno razvijaju svoj talenat, usavršavaju se i napreduju korak po korak – ističe profesorka Goara Nona Lazić naglašavajući važnost rada i oblikovanja nadarenih.

-Srbija ima talentovanu i nadarenu decu koja žele da razvijaju svoje potencijale. Imaju umetničku crtu i slobodni su da iznesu mišljenje. Moram da priznam da imam sreće da učenici u mojoj klasi budu posvećeni i prija im način na koji radimo zajedno. Često nisu svesni da poseduju talenat, a zadatak profesora je da im pomogne da ga otkriju i izgrade.

Nagrade i priznanja za školsku 2021/2022 godinu
Teodor Vujanić (klasa: prof. Goara Lazić) :
1. nagrada na 12. Međunarodnom takmičenju “World Open Online Competition”
1. Nagrada (100 bodova) na međunarodnom takmičenju “Winter music competition” u Makedoniji
1. Nagrada i laureat (100 bodova) na međunarodnom takmičenju “Davorin Jenko”
1. Nagrada na 26. Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu
1. Nagrada i laureat (100 bodova) na Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Srbije
Katarina Gačić (klasa: prof. Goara Lazić) :
1. Nagrada (100 bodova) na međunarodnom takmičenju “Winter music competition” u Makedoniji
2. Nagrada na međunarodnom takmičenju “Munich Piano Competition 2021” u Minhenu
Trio “Entika” u sastavu učenica Katarine Gačić, Ene Bojić i Tine Marjanović (klasa prof: Goara Lazić i Dragana Gajić-Milošević) :
1. Nagrada (100) bodova na 11. Festivalu gudača u Šapcu
1. Nagrada na Republičkom takmičenju
1. Nagrada na 65. Festivalu muzičkih i baletskih škola Srbije
Aljoša Keserović (klasa: prof. Goara Lazić) :
1. Nagrada na međunarodnom takmičenju “Davorin Jenko”
2. Nagrada na 26. Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu
1. Nagrada (100 bodova) i laureat na Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Srbije
Klavirski duo “Fantazija” u sastavu učenika Aljoše Keserovića i Strahinje Jovanovića (klasa: prof. Goara Lazić)
1. Nagrada i laureat na međunarodnom takmičenju “Davorin Jenko”
Aleksandra Milutinović (klasa: prof. Goara Lazić) :
1. Nagrada (100 bodova) na međunarodnom takmičenju “Winter music competition” u Makedoniji
2. Nagrada na međunarodnom takmičenju “Munich Piano Competition 2021” u Minhenu
1. Nagrada na međunarodnom takmičenju “Davorin Jenko”
2. Nagrada na 26. Međunarodnom takmičenju mladih pijanista u Šapcu
1. Nagrada na Republičkom takmičenju učenika muzičkih i baletskih škola Srbije
Klavirski duo “Kontrast” u sastavu učenica Aleksandre Milutinović i Ane Saveski (klasa: prof. Goara Lazić)
1. Nagrada na međunarodnom takmičenju “Davorin Jenko”


Kako navodi profesorka Lazić klasa funkcioniše kao porodica. Učenici bodre jedni druge, hrabre i savetuju. Uz podršku sve je lakše.

-Važno je da u klasi ne vlada atmosfera sujete i nadmetanja. Zbog toga sam ponosna na njihov međusobni odnos. Uz umetnički razvoj dece važno je da budu dobri ljudi. Na putu uspeha od izuzetnog značaja je podrška porodice. Ništa ne dolazi preko noći, iza svega stoji ogroman trud i saradnja profesora, učenika i porodice. Treba da čuvamo, podržavamo naše talente. Uverena sam da bi u koncernoj dvorani kada bi postojala u gradu mogli da pokažu sav svoj potencijal. Naša škola je prepoznatljiva po klavirskom odseku i to je velika privilegija. Koleginica Helena Davidović takođe ima odlične učenike i zapažene rezultate na takmičnjima pijanista. Sa koleginicom Draganom Gajić imamo divnu saradnju na koju sam posebno ponosna. U pitanju je Trio “Entika” koji čine učenice Katarina Gačić, Ena Bojić i Tina Marjanović – dodaje profesorka klavira.

Svako dete je jedinstveno, posebno i nosi neponovljivu individualnost. Pristupi se razlikuju, a na profesoru je da otkrije kako da „oblikuje dijamant“


Svake godine novi učenici žele da budu u klasi profesorke Lazić. Tajna se verovatno krije u nemerljivom entuzijazmu, iskustvu i prepoznavanju budućih virtuoza. Tri decenije vodi mlade kroz svet muzike, pružajući im znanje. Doprineti umetničkom razvoju učenika, njegovom sazrevanju i stasavanju velika je odgovornost, izazov, ali i radost. Više stotina priznanja pristigla su u Šabac sa imenom Goare None Lazić kao profesora mentora. Kako ističe, svako dete je jedinstveno, posebno i nosi neponovljivu individualnost. Pristupi se razlikuju, a na profesoru je da otkrije kako da „oblikuje dijamant“.

Teodor Vujanić je posebno dete, jer u uzrastu od šest godina komunicira kao mladi umetnik. Odlično reaguje na boju, zvuk i asocijacije. Muzika nije puko sviranje nota, morate dati emociju i lični pečat, a Teodor to već zna i oseća. Postepeno radimo, a vreme je pred nama.

Muzika je ljubav
-Moja ljubav prema muzici je s vremenom postala sve veća. Tokom tri godine kod profesorke otkrio sam potpuno nov svet. Veoma sam zadovoljan pristupom, načinom rada, svojim postignućima. Kroz kompozicije koje izvodim mogu da iskažem emocije – rekao je učenik Aljoša Keserović.
-Klavir mi se svideo od prvog tona. Želim da postanem pijanista. Najlepše mi je bilo na Republičkom takmičenju kada sam dobio veliki aplauz – kaže Teodor Vujanić.


-Aljoša Keserović je sve upijao kao sunđer i pomno pratio. Njegov ovogodišnji program je bio izuzetno pijanistički zahtevan. Bio je pomalo skeptičan, kao da je sumnjao u sebe, ali su rezultati pokazali da je bio spreman. Aljošina interesovanja su veoma široka, svestrano je dete, inteligentno. Kada je reč o muzici sluša druge, istražuje, usvaja nova znanja i teorijska i praktična. Konstantano radi, usavršava se. Ne bih da govorim o budućnosti, ali verujem da će biti jedan od najuspešnijih pijanista, ili pedagoga. To nije samo moje mišljenje, već i drugih muzičkih pedagoga koji su imali priliku da ga čuju.

-Aleksandra Milutinović je tokom školovanja u Muzičkoj školi osvojila 46 prvih nagrada. Ona je zaljubljena u klavir od malih nogu i poseduje izuzetnu energiju. Ponosna sam što smo uspele da izgradimo njenu individualnost. Tokom ove godine osvojila je šest nagrada u veoma jakoj konkurenciji na takmičenjima gde su učestvovali učenici iz zemalja širom sveta. Verujem da će ostvariti željeni cilj, jer je veliki borac.

-Katarina Gačić je kao solista donela nagrade sa više prestižnih takmičenja. Kao što sam pomenula deo je tria „Entika“ sa svojim drugaricama. Osam učenika iz moje klase imalo je priliku da se takmiči. Neki od njih su nastupali kao solisti, neki kao deo dua, ili tria. Klavirski duo “Fantazija” (Aljoša Keserović i Strahinja Jovanovića) i klavirski duo “Kontrast” (Aleksandra Milutinović i Ana Saveski) ove godine su nastupali na takmičenjima. Svirati solo i biti deo dua, ili tria je ozbiljan poduhvat – pojašnjava Goara.

Važno je da u klasi ne vlada atmosfera sujete i nadmetanja. Zbog toga sam ponosna na njihov međusobni odnos. Uz umetnički razvoj dece važno je da budu dobri ljudi. Na putu uspeha od izuzetnog značaja je podrška porodice


Profesorka Lazić je godinama deo žirija na istaknutim takmičenjima pijanista, kako u zemlji, tako i inostranstvu.

-To je velika odgovornost koja zahteva iskustvo. Morate biti obazrivi kada ocenjujete da ne biste oštetili neko dete. Povratna informacija, ohrabrenje im znači. Zbog toga je potrebno da budete dobar pedagog i profesor. Nekad nijanse odluče o laureatima.

Muzička škola „Mihailo Vukdragović“ u ukupnom plasmanu prema bodovima na Republičkom takmičenju zauzela je drugo mesto. Značajan uspeh za sve koji su učestovali i doprineli da se afirmiše obrazovna ustanova, učenici i profesori.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa