19. maj 2022.19. maj 2022.
PSD „Cer“

Nestvarna lepota Kozare

Vikend za nama planinarsko društvo PSD Cer svoje članove povelo je na nezaboravno druženje na Kozari.

Zajedno sa PSD”Ćira” Lajkovac, PSD “Magleš” Valjevo i Planinarskim klubom”Tara” naši planinari su upoznali i doživeli lepote Kozare.
Kozara je planina u severozapadnom delu BiH. Najviši vrh je Lisina 978m n. v.

Planina dinamičnog reljefa sa pitomim planinskim vrhovima i prelepim vidikovcima, mnoštvom izvora većih potoka i reka. Raznovrsnost flore i faune ovu planinu čine posebnom. Preko 900 registrovanih biljnih vrsta, listopadne šume, grab, bukva, hrast, smreka, jela,ovu planinu čine neopisivo lepom. Takođe životinjski svet je izuzetno raznolik. Srna, divlja svinja, divlja mačka, lisica, zec, fazan, divlja patka, jarebica samo su neke od životinjskih vrsta Kozare.

Ova lepotica je proglašena za svojevrsnu vazdušnu banju jedinstvenu po regeneraciji crvenih krvnih zrnaca. Iako visina njenih vrhova ne prelazi 1000m n. v. Kozara svojim prostranstvom i lepotom dominira ovim delom BiH, pa zato nije slučajno u narodu poznata kao”Krajiška lepotica“.

Ovde možete uživati u raznim aktivnostima. Planinarenju, biciklizmu, sportskom penjanju i skijanju. Obeležene pešačke staze pružaju izvrsnu priliku da upoznate ovu planinu, uživate u njenim slikovitim pejzažima a istovremeno poboljšate svoju psihofizičku kondiciju.
1967.god. centralni deo planine površine 3.907,54ha proglašen je nacionalnim parkom.

Poseban osećaj poseti ove planine daje istorijski značaj stradanja civila u Drugom svetskom ratu, kada su snage Nemačkog okupatora opkolile partizane s namerom da ih unište. Veliki broj civila je odveden u sabirni logor Jasenovac a deo je ubijen na mestu. U znak sećanja na poginule borce Kozare podignut je memorijalni kompleks koji čine Spomenik Memorijalni zid i Muzej podignut 1972. god.

Ne možemo a da ne pomenemo planinarski dom na Previji gde su planinari bili smešteni. Sa pogledom od kog zastaje dah i dobrim domaćinima odlazimo sa jednim osećajem zadovoljstva i naravno očekujemo da i mi kao domaćini ugostimo sve ove divne ljude u našem domu Lipove vode na Ceru.

Topla preporuka za sve one koji do sada nisu posetili ovu “Krajišku Lepoticu” je da ako ih put nanese obavezno svrate.

Da je sve ovo baš onako kako je opisano potvrđuje i naš novi član Daca koja je oduševljena vikendom koji je provela u društvu naših planinara pretočila u pesmu koju je napisala ispunjena lepim osećanjima.
PSD „Cer“

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa