19. maj 2022.19. maj 2022.
Predstavljanje knjige ,,Srbi na Korzici“
Molijerovi dani

Predstavljanje knjige ,,Srbi na Korzici“

Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić je u okviru manifestacije ,,Molijerovi dani“, koje organizuje Francuski institut u Srbiji prisustvovao predstavljanju knjige Šapčanina Zorana Radovanovića ,,Srbi na Korzici“. Autor knjige rodom je iz Drenovca, učitelj po profesiji i istraživač srpsko-francuskih odnosa za vreme Prvog svetskog rata. Knjiga je deo edicije ,,Srbija 1914-1918“ koja govori o istoriji srpskog naroda u Velikom ratu. Grad Šabac prepoznao je značaj ove knjige, učestvujući u njenom objavljivanju zajedno sa izdavačkom kućom ,,Prometej“ iz Novog Sada i Radio televizijom Srbije
Nakon predstavljanja knjige, ambasador Francuske u Republici Srbiji, Njegova ekselencija gospodin Pjer Košar i Francuski institut u Srbiji organizovali su prijem povodom pokretanja novog programa Francuskog instituta posvećenog francuskim regijama koji počinje – Korzikom.

Događaju u Francuskoj ambasadi prisustvovali su gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić, šef Delegacije i ambasador Evropske unije u Srbiji Njegova ekselencija gospodin Emanuel Žofre i gradonačelnik Bastilje Pjer Saveli.



Gradonačelnik Pajić istakao je da kultura predstavlja kariku koja povezuje ljude, pa je tako i odnos Šapca i Francuske dodatno učvršćen promocijom knjige ,,Srbi na Korzici” napisanoj iz pera jednog šabačkog autora. ,,Na ovom temelju, razgovor sa ambasadorom Francuske u Srbiji doneo je nove ideje i veru u još intenzivnije međusobne odnose na različitim društvenim poljima u obostranom interesu.

Šabac je za ratna stradanja u Prvom svetskom ratu 1920. godine odlikovan Francuskim ratnim krstom sa palminom grančicom. To je bilo prvo ovakvo priznanje koje je Francuska Republika dodelila gradu izvan svoje države. Takođe, u međuratnom periodu u Šapcu je radio Francuski kulturni klub, a da kulturne veze ni do dana današnjeg nisu iščezle, govori i učenje francuskog jezika u šabačkim školama, ali i organizacije dana frankofonije u kojima je Šabac već učestvovao. Na prijemu smo se dogovorili i da delegacija Francuske ambasade u narednom periodu poseti naš grad”, rekao je gradonačelnik Pajić.
Kabinet gradonačelnika Šapca

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa