1. decembar 2011.1. dec 2011.
PROF. DR LINGVISTIČKIH NAUKA ANĐELKA LAZIĆ

REČNIČKO BLAGO MAČVE

Filozofski fakultet iz Novog Sada počeo je sa prikupljanjem dijalekatskih rečnika manjeg ili većeg obima radi stvaranja fonda bibliografskih radova iz dijalekatske leksikografije. Ovim povodom upućen je poziv svim zainteresovanima koji poseduju podatke ili rečnike iz ove oblasti da pomognu u prikupljanju potrebne građe
Od prvog neartikulisanog govora pa do danas čovek jezikom tumači prirodu i uobličava svet oko sebe, pa samim tim i sopstvenu kulturu. Na njemu počiva temelj našeg postojanja, nacionalni indentitet i kulturno blago. Davno je Vuk Stefanović Karadžić zabeležio da narod koji izgubi svoj jezik, veru (zakon) i običaje više nije narod. Sakupljanje jezičke građe je proces koji ne prestaje niti će prestati. Društvo u kome se živelo, u kome živimo i u kome će se živeti, menja se iz dana u dan. Savremeni svet doneo je i razvoj novih nauka koje su uslovile i pojavu novih reči koje polako potiskuju stare zajedno sa zanatima koji nestaju. Novim naraštajima, pod uticajem interneta i sve manjeg druženja sa knjigama, mnoge reči ostaju nepoznanica. Tako, na primer, da nije stihova iz narodne epske pesme „dotera cara do duvara“ mnogi ne bi znali da je „duvar“ stara reč za zid.
- Neke reči nepoznate su mladima van svog jezičkog konteksta. A dolazimo u situaciju i da pojedini mladi profesori nisu upućeni u značenja starih reči. Smatra se da je dijalekatska građa potka na kojoj se, kao kada tkate, ocrtavaju podaci iz kojih se izvlače relevantni zaključci za ruralnu etnolingvistiku, kako je istakla dr Sonja Miloradović sa Instituta za srpski jezik SANU iz Beograda. Zbog toga je cilj da se rečnici koji su u privatnom vlasništvu ili oni koje su izdale manje poznate izdavačke kuće nađu u okviru projekta Filozofskog fakulteta u Novom Sadu ““ rekla je prof. dr Anđelka Lazić.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa