26. maj 2022.26. maj 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Prezentacija na temu „Stručna pomoć za odvikavanje od pušenja“

Pušenje nije hir već bolest

Cilj predavanja otvaranje Savetovališta za odvikavanje od pušenja. Medicinski radnici Doma zdravlja imali priliku da čuju kako teče proces odvikavanja od pušenja
U šabačkom Domu zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Ika Pešić, koja je radila na Klinici za pulmologiju Beograd, gde je osnovala i Prvo savetovalište za odvikavanje od pušenja, održala je predavanje na temu “Stručna pomoć za odvikavanje od pušenja“.

-Ovo je prilika da se skrene pažnja javnosti s jedne strane, a s druge da se toj javnosti omogući da mogu da dođu u Dom zdravlja, tačnije u savetovalište kod svojih lekara kako bi im se pružila stručna pomoć pri odvikavanju od pušenja – rekla je dr Ika Pešić.

Medicinski radnici Doma zdravlja imali su priliku da čuju kako teče proces odvikavanja od pušenja, koji su motivi kod pušača, koje su metode koje mogu da se primene ali i kako da ceo proces isprate do kraja.

Foto: "Glas Podrinja"


-Takođe, ono što je jako važno reći, pored nikotina koji je glavni sastojak u svakom duvanskom proizvodu a pravi snažnu zavisnost, on ima i svoju šifru bolesti. Prema tome pušenje nije hir već bolest zavisnosti i treba je tretirati i lečiti – dodaje dr Ika Pešić.

Pored toga, stručni saradnik Dušan Đurđević održao je prezentaciju o nikotin supsticionoj terapiji kao prvom izboru za odvikavanje od pušenja.

-Cilj ovog predavanja je da pokrenemo sa radom Savetovalište za odvikavanje od pušenja. Predstoji nam obeležavanje Svetskog dana bez duvanskog dima, a tim povodom će i naše Savetovalište krenuti sa radom – napomenula je direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Jasmina Stanković.

Svetski dan bez duvanskog dima održava se svake godine 31. maja, a pokrenula ga je Svetska zdravstvena organizacija. Njegov osnovni cilj jeste da se skrene pažnja javnosti na štetnost duvanskih proizvoda.
Ž.P.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa