26. maj 2022.26. maj 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

ODRŽANA 15. SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

Završni račun pokazatelj odgovornog poslovanja

“Sa zadovoljstvom konstatujem da je 2021. godina završena sa velikim suficitom u budžetu i da smo odgovornim odnosom prema novcu svih Šapčana uspeli da napravimo veliki poslovni rezultat” rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić. “Najavljivali smo da će 2021. godina biti godina finansijske konsolidacije i sada smo kroz završni račun budžeta videli da se to i ostvarilo” naveo je predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić
Usvajanje završnog računa grada Šapca za 2021. godinu bila je najvažnija tačka 15. sednice Skupštine grada održane u utorak. Na dnevnom redu je bilo još 25 tačaka koje su se uglavnom odnosile na funkcionisanje javnih preduzeća i urbanističke odluke.

-Sa zadovoljstvom konstatujem da je 2021. godina završena sa velikim suficitom u budžetu i da smo odgovornim odnosom prema novcu svih Šapčana uspeli da napravimo veliki poslovni rezultat. Ono što je bitno je da nijedan jedini dinar kredita nismo uzeli u periodu stupanja na dužnost ove vlasti.
Trudićemo se da i u narednom periodu ne zadužujemo grad. Prihodi u budžetu grada su za oko 350 miliona veći nego što su bili planirani. Za kredite koji su napravljeni u prethodnom periodu, za glavnice i kamate, u prethodnoj godini smo izdvojili 252 miliona, kao i 101 milion dinara za neplanirane troškove, gde se prethodna vlast zadužila, a to nije evidentirala kao nešto što treba da se plati, rekao je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

Podsetio je i na to šta je sve urađeno iz prethodnog budžeta od investicija značajnih za građane Šapca.
-Uradili smo više od 60 kilometara putne infrastrukture. Pokrenuli smo jedan novi pristup gradskom prevozu, tako što smo za sve sugrađane od 65 i više godina omogućili da mogu besplatno da se voze na svim linijama gradskog i prigradskog saobraćaja. Snizili smo i cenu vrtića za 10 odsto, a ove godine za još 10. Trudićemo se da to radimo i u narednom periodu, jer smo nasledili najskuplje vrtić u celoj Srbiji. Za ovu godinu smo predvideli besplatne udžbenike za 1.136 sve prvake koji treba da krenu u školu, što je stavka u budžetu oko 10 miliona dinara. Na završetku radova smo otvorenih bazena, što je kapitalna investicija ovog grada koja košta oko tri miliona evra. Sve je to bez dinara zaduživanja, iz prihoda budžeta. Hala “Zorka” je u punoj funkciji. Razlika između prethodne i sadašnje vlasti je da mi radimo i ako nisu izbori, rekao je gradonačelnik Pajić.

Rekonstrukcije u “Toplani” zbog alternativnih izvora energije
Na sednici je usvojen i drugi rebalans programa poslovanja JKP “Toplana Šabac” za ovu godinu.
-Zbog situacije sa energentima u čitavom svetu i kod nas, primorani smo da tražimo alternativne izvore energetskog snabdevanja grad u sledećoj grejnoj sezoni. Odobrili smo rebalans kako bismo sa 12 miliona izvršili neophodne rekonstrukcije u postrojenjima “Toplane” i omogućili da i drugi energenti, sem gasa, budu dostupni.


Ovoj sednici Skupštine, ponovo, nije prisustovao niko od opozicije. Podsećamo, na prethodnih nekoliko zasedanja prisustvovala su tri odbornika sa liste “Nebojša Zelenović – Šabac je naš”: Dragan Stanković i Miloš Jevtić iz Inicijative “Selo – grad” i Dušan Tufegdžić iz Pokreta “Buđenje”.

-Sednica je protekla u korektnoj atmosferi i dobrom redu. Ovde se odlučuje o važnim temama za grad Šabac. Sve što se dešava na sednicama kasnije se pretoči u rad Gradske uprave i realizuje se u gradu. Najavljivali smo da će 2021. godina biti godina finansijske konsolidacije i sada smo kroz završni račun budžeta videli da se to i ostvarilo. Odgovorno se odnosilo prema budžetu, sagledani su svi rizici koji su bili u proteklom periodu i bez dizanja kredita vraćali su se stara potraživanja. Nije se stalo sa novim investicijama. Rađene su krupne stvari tokom prošle godine. Naša javna preduzeća posluju u skladu sa njihovim programima poslovanja koji su ovde doneti. Oni imaju investicije i pored obezbeđenog poslovanja ulažu i u budućnost. Unutar preduzeća se vodi odgovorna poslovna politike.

Na završetku radova smo otvorenih bazena, što je kapitalna investicija ovog grada koja košta oko tri miliona evra. Sve je to bez dinara zaduživanja, iz prihoda budžeta. Hala “Zorka” je u punoj funkciji


Planovi detaljne regulacije govore o tome da grad nastavlja da se razvija i da se gradi. Ono što me ne raduje da odbornici opozicije nisu došli ni na ovu sednicu. To može da znači da oni nemaju neke veće argumente i na račun vlasti nisam ni čuo neke ozbiljnije kritike. Ipak, razmena mišljenja doprinosi tome da se bolje razumeju odluke koje Skupština donosi, rekao je predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić.

a sednici su usvojeni srednjoročni planovi poslovne strategije i razvoja javnih preduzeća, operativni plan odbrane od poplava na vodotocima drugog reda na teritoriji Šapca za ovu godinu, izveštaj o radu Saveta za ekologiju i zelenu ekonomiju grada Šapca za prošlu godinu i Akcioni plan za pravedan upis učenika u osnovne škole. Takođe, odlukom Skupštine su raspušteni saveti mesnih zajednica Desić, Drenovac, Majur i Nakučani.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa