1. decembar 2011.1. dec 2011.
NAJEZDA GLODARA NA POLjIMA U ŠAPCU I OKOLINI

MIŠEVI NAPALI PŠENICU

Razlog za pojavu štetočina poput poljske voluharice, miševa i hrčka je suša i toplo vreme za ovo doba godine. Kada se ovome, doda i činjenica da je setva pšenice kasnila može se reći da će prinosi biti neizvesni
Najezda poljskih glodara na zasejane ozime useve ovih dana predstavlja veliki problem poljoprivrednicima. Miševi su napali pšenicu koja je tek počela da niče. Stručnjaci savetuju i upozoravaju poljoprivredne proizvođače da obavezno obilaze svoje njive i obrate pažnju na miševe. Osim ozimih kultura na udaru glodara su i polja zasejana lucerkom i crvenom detelinom.
U ovom momentu najvažnije je zaštititi biljke. Što se tiče hemijskog suzbijanja glodara, veoma je važno pravovremeno izvršiti tretiranje. Poljske voluharice su brojne na neobrađenim površinama i lucerištima. Dok poljski miševi u voćnjacima i vinogradima.
- Suzbijanje poljske voluharice izvodi se tokom leta i jeseni stavljanjem gotovih mamaca Cinkfosfida u aktivne otvore. Miševe treba suzbijati po potrebi, ali ne treba dozvoliti njihovo prenamnožavanje. Hemijsko tretiranje treba izvršiti tek kada se primeti deset do petnaest aktivnih rupa po hektaru u voćnjacima ili 500 rupa među ratarskim kulturama. Prebrojavanje se vrši tako što se dan pre postavljanja mamaka sve rupe zatrpaju drljačom. Narednog dana, ukoliko su neke rupe otvorene u njih ponovo treba staviti mamke i zatrpati zemljom. Mamke ne treba uzimati golom rukom, već kašikom ili čašicom. Za suzbijanje glodara koriste se Cinkfosfid, Antikolin i Bromadiolon mamak, kaže diplomirani inženjer zaštite bilja Nada Baćanović iz Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Šabac.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa