26. maj 2022.26. maj 2022.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

Prvo mesto na republičkom takmičenju iz anatomije

Od rezultata važnije iskustvo

„Na takmičenja ne idem sa ciljem da budem najbolja. Bitno mi je da uložim svoj maksimum i steknem nova iskustva“
Učenica prve godine Opšteg smera Medicinske škole „Dr Andra Jovanović“ Marija Živković osvojila je prvo mesto na repubičkom takmičenju iz anatomije i fiziologije održanom sredinom maja u Vranju.
Po završetku osnovne, želja joj je bila da upiše Medicinsku školu.

-Škola mi izgleda jako lepo. Mislila sam da će mi biti čudno i teško kada pređem u drugu, novu školu, ali sviđa mi se. To je ono što sam očekivala. Anatomija je predmet koji mi se najviše dopada, a pored toga volim praksu i vežbe. Zbog toga sam najviše i upisala medicinsku školu, upravo zbog te prakse.

Marija ima 15 godina i niz uspeha iza sebe. Do sada je učestvovala na brojnim takmičenjima, a osećaj kada se nađe na vrhu liste na republičkom takmičenju za nju nije stran. Prošle godine osvojila je drugo mesto na republičkom takmičenju iz književnosti pod nazivom „Književna Olimpijada“.

-Teško je spremati se za takmičenje jer to nije redovno gradivo. Ima mnogo detalja i sitnica, pa je neophodno naučiti celu knjigu u potpunosti. Veliku zahvalnost dugujem i profesorki Mirjani koja se izuzetno trudila da nam prenese znanje na pravi način. Ona je fantastičan profesor, tu je i da pohvali i uputi kritiku. Naravno, i da bude podrška.

Po rečima profesorke anatomije i fiziologije Mirjane Negovanović učenici Medicinske škole već su zapaženi kada je ovo takmičenje u pitanju.

-Ovo je 22. po redu takmičenje iz anatomije i fiziologije. Pre sedam godina, moji učenici su takođe osvojili prvo mesto na pojedinačnom takmičenju. Pored toga osvajali su i drugo, treće i nekoliko puta četvrto mesto na ekipnom takmičenju.

Kada je reč o pripremi učenika ističe da nije nimalo lako.

-Na početku moje nastavničke karijere bilo je mnogo više zainteresovanih učenika, nekako je motivacija dece bila bolja, te je i broj takmičara na školskom takmičenju bio veći. Kako godine odmiču, motivacija opada i sve je teže pridobiti učenike za tako težak i ozbiljan predmet, posebno jer je to za njih nešto novo i stručno. Iz tog razloga mi je posebno drago što smo ostvarili tako dobar uspeh.

Dodaje da iza Marijinog uspeha stoji veliki trud koji su obe uložile, ali i interesovanje koje ovu petnaestogodišnjakinju izdvaja od njene generacije.

-Marija je jedan biser u generaciji. Već početkom školske godine sam primetila njeno interesovanje za anatomiju. Odudarala je od ostalih đaka, ne u odeljenju već u celoj generaciji i moj zadatak je bio da to interesovanje kod nje negujem i podržim. Nije bilo lako. Ona anatomiju ima četiri puta nedeljno, reč je o stručnim terminima, latinskom jeziku.

Kako kaže Marija, važnije od rezultata joj je iskustvo koje stiče na takmičenjima, ali i prilika da upozna nove prijatelje.

-Konkurencija je bila velika. Nisam ni pomislila da ću biti najbolja jer su zaista svi bili odlični. U razgovoru sa njima sam stekla utisak da su svi jako kvalitetni i kao učenici ali i kao ljudi. Sa ovog takmičenja nosim jako lepo iskustvo. Pored takmičenja imali smo organizvan i obilazak videli smo kuću Bore Stankovića, manastir Prohora Pčinjskog.

Sa sigurnošću tvrdi da je izabrala pravo zanimanje kojim će se baviti u budućnosti, a pored bezbroj lepih osobina koje poseduje, humanost je jedna od njih.

-Mislim da oduvek želim da pomažem ljudima. To je možda nešto što svi kažu, ali to je zaista ono što želim, da mogu da pomognem nekome. Pored mame mogu da vidim kako izgeleda posao medicinskog radnika. Verovatno mi je taj osećaj ona prenela.

Svaka nagrada za Mariju predstavlja dodatni podstrek da napreduje i trudi se da svoje znanje usmeri na pravi način kako bi njen trud dao rezultate.

-Drago mi je što je na još jednom republičkom takmičenju Šabac pobedio. Relativno smo mali grad, a uspevamo da se istaknemo. Na takmičenja ne idem sa ciljem da budem najbolja. Bitno mi je da uložim svoj maksimum, ali i steknem nova iskustva.

Prema rečima Biljane Đuknić, direktorke Medicinske škole „Dr Andra Jovanović“, učenici ove škole, sa upravo održanih takmičenja državnog nivoa, u svoj grad doneli su najvrednija odličja.

-Na upravo održanom Republičkom takmičenju medicinskih škola iz anatomije u Vranju, učenica Marija Živković bila je najbolja, a na Državnom takmičenju srednjih škola iz fizike u Beogradu, učenik Marko Bojičić u konkurenciji gimnazija opšteg i društvenog smera, imao je maksimum poena i zauzeo prvo mesto u svojoj kategoriji.

Biljana ističe da je ponosna na postignuća svojih učenika i nada se da će se i u novoj generaciji naći novi uspešni mladi ljudi.
Ž.P.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa