26. maj 2022.26. maj 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Obeležavanje jubileja manastira Kaona

630 godina svetinje

„Želimo da tokom jubileja budu prisutni svi oni koji osećaju da pripadaju ovde, ali i u drugim prilikama. Svako ko želi da dođe u manastir uvek je dobrodošao“ rekao je iguman manastira Kaona Filimon
Manastir Kaona ovog leta obeležava 630 godina postojanja. Prema nekim zapisima izgradnja hrama je započela posle Kosovske bitke, a završena je tri godine kasnije (1392). Hram svetih arhangela Mihaila i Gavrila, iz vremena Nemanjića, pominje se 1548, a obnavljan je 1756. godine. Sadašnja manastirska crkva, posvećena Svetom Arhangelu Mihailu, podignuta je u vizantijskom stilu, na temeljima stare crkve iz 1892. godine. Ovu svetinju, blago Opštine Vladimirci, često nazivaju „Raj na zemlji“. Jedno od predanja kaže da je manastir podigla sestra srpskog junaka Miloša Obilića, Ikonija.

-Pre šest vekova vojska se sastala na ovom mestu, pričestila se i nastavila put Kosova. Posle boja, majke, sestre, ćerke i žene nastradalih odlučile su da za pokoj duša svojih najbližih, ali i svih koji su poginuli za veru pravoslavnu, otačastvo srpsko, podignu svetinju. Legenda kaže da je svaki kamen koji je ugrađen u manastir bio namenjen nekoj žrtvi. Od tada, od izgradnje manastir je uvek delio sudbinu svog naroda. Više puta je spaljen, oštećen, ali je uvek obnavljan. Danas, brojni vernici, iz zemlje i inostranstva vezani su za manastir. Dolaze, pomažu prilozima, radom i trudom. Želimo da tokom jubileja budu prisutni svi oni koji osećaju da pripadaju ovde, ali i u drugim prilikama. Svako ko želi da dođe u manastir uvek je dobrodošao - rekao je iguman manastira Kaona Filimon napomenuvši da je 630 godina značajan datum za obeležavanje, ali da je Hrist svakodnevno prisutan i da mir, ljubav i sloga treba da budu vodilje.

-Svaki jubilej je važan, ali ono što je najvažnije je Sveta liturgija koju u našoj bogomolji služimo vekovima svakodnevno.. Naravno, Isus Hrist je svakodnevno sa nama, mi se sabiramo oko njega, a 630 godina je odrednica samo za nas ljude koji smo vezani za vreme i prostor. Za Gospoda, svetitelje, naše pokojnike vreme i prostor ne postoje - dodao je iguman Filimon.

Foto: "Glas Podrinja"


Monaštvo manastira uz podršku Opštine Vladimirci prirediće različite prigodne programe od juna do septembra povodom 630 godina od izgradnje hrama.

-Kada govorimo o jubilejima i istoriji vidimo da je manastir pre svega, a naša pravoslavna vera iznad svega. Opština će pomoći u obeležavanju ovog značajnog jubileja, jer je manastir njen najlepši deo. Na tu činjenicu smo veoma ponosni. Zajedno možemo da činimo dobre stvari, a na tom putu treba da nas vodi naša pravoslavna vera- istakao je predsednik Opštine Vladimirci Goran Zarić.

Program obeležavanja jubileja započeće na Mladu nedelju, 5. juna kada će nakon služenja Svete liturgije u 8:00 časova biti organizovan crkveno-narodni sabor.

Bogomoljačko bratstvo manastira, 28. avgusta na Veliku gospojinu okupiće vernike iz zemlje i sveta, te će im biti domaćin tog dana u manastiru.

U septembru se očekuje dolazak patrijarha srpskog Porfirija, sveštenstva Srpske pravoslavne crkve, predstavnika državnog rukovodstva i brojnih vernika. Tačan datum obeležavanja jubileja biće naknadno saopšten navode iz manastira Kaona.
M. Ž.
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa