2. jun 2022.2. jun 2022.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

U KOCELjEVI ODRŽANA SMOTRA UČENIČKIH ZADRUGA SRBIJE

Prezentacija proizvoda i rukotvorina

„Mi u Srbiji danas imamo podršku samo jednog ministarstva za obrazovanje, dok na primer onaj u Hrvatskoj prati i pomaže čak četiri. Dodatni problem kod nas je što je pre nekoliko godina traženo od škola koje imaju učeničke zadruge da imaju i fiskalne kase. Dosta tadašnjih direktora, čak i onih zadruga koje su bile dobro organizovane i uspešno radile, našli su se u nebranom grožđu i odlučile da zbog dodatnih komplikacija u poslovanju odustanu od rada. I do sada smo radili, a kao Savez aktivni smo još uvek u tome da dođemo do nadležnih, do ministra i da probamo da nađemo rešenje kako bi olakšali školama koje bi oformile što veći broj zadruga“, objasnio je predsednik Saveza i napomenuo da je u prethodnom periodu bilo razgovora i predloga od strane nadležnih ali da suštinska pitanja još uvek nisu rešena
Koceljevačka Srednja škola bila je nedavno domaćin 25. smotre učeničkih zadruga na kojoj se predstavilo 13 osnovnih i srednjih škola iz Srbije, od Subotice do Leskovca. Svoje proizvode, veštine i rukotvorine prezentovala su 43 učenika i 27 nastavnika. Jedna od gošći bila je Zorica Sloboda iz OŠ “Matija Gubec” iz Tavankuta.

-Dolazimo iz samog severa Bačke, neposredne blizine grada Subotice. Naša učenička zadruga radi sa učenicima od prvog do osmog razreda. Redovito posećujemo smotre a zadrugu smo registrovali prošle godine. Radimo projekte i svugde prezentujemo slamu kao sredstvo u umetnosti. To je nešto što je brend Tavankuta. Istovremeno u okviru izložbe održavamo i radionicu- izjavila je predstavnica ove škole i dodala da su smotre prilika za promociju mesta iz kojeg dolaze, kulture i tradicije, turističkih potencijala.

Direktor Veroljub Matić rekao je da je Srednja škola u Koceljevi prvi put bila u prilici da bude organizator izložbe te da su se kao domaćini potrudili da sve protekne u najboljem redu.

-Mislim da je potrebno da škole imaju prostora i mogućnosti da se bave još nekim dodatnim aktivnostima, gde bi mogle za sebe bez mnogo problema i nešto dodatno da zarade i da ne čekaju sve samo od ministarstava i opštine. Osim toga, i deca se uvode na neki način u realan život. Vidim da su deca spremna da rade, da hoće da aktivno učestvuju u brojnim vannastavnim aktivnostima i to je dobar znak. Svaka ideja naših đaka uglavnom je uvek podržana od strane škole i profesora- istakao je Matić.

Škola u Koceljevi nekada je imala registrovanu učeničku zadrugu. U međuvremenu to se promenilo. Naime, kako kaže direktor, ovlašćenja zadruga su značajno smanjena te više nije bilo moguće preko nje čak ni nabaviti knjige đacima. Mnoge obrazovne ustanove su u tom periodu odustale od ovog načina angažovanja svojih učenika.

Ipak, smatra Matić, došlo je vreme da se ova ideja reafirmiše a smotre su jedan od načina da se to postigne.

Foto: Privatna arhiva


OGROMAN POTENCIJAL ĐAČKIH ZADRUGA
Organizator smotre bio je Savez učeničkih zadruga Srbije. Govoreći o aktuelnim prilikama predsednik Saveza Slobodan Popović podsetio je da je udruženje đačkih zadruga formirano pre više od pola veka i da se decenijama uspešno razvijalo.

-Međutim, mi u Srbiji danas imamo podršku samo jednog ministarstva za obrazovanje, dok na primer onaj u Hrvatskoj prati i pomaže čak četiri. Dodatni problem kod nas je što je pre nekoliko godina traženo od škola koje imaju učeničke zadruge da imaju i fiskalne kase. Dosta tadašnjih direktora, čak i onih zadruga koje su bile dobro organizovane i uspešno radile, našli su se u nebranom grožđu i odlučile da zbog dodatnih komplikacija u poslovanju odustanu od rada. I do sada smo radili, a kao Savez aktivni smo još uvek u tome da dođemo do nadležnih, do ministra i da probamo da nađemo rešenje kako bi olakšali školama koje bi oformile što veći broj zadruga- objasnio je predsednik Saveza i napomenuo da je u prethodnom periodu bilo razgovora i predloga od strane nadležnih ali da suštinska pitanja još uvek nisu rešena.

Govoreći o važnosti dobrog funkcionisanja učeničkih zadruga u školama i mogućnostima koje one pružaju Popović je naveo primer škole u Srpskom Miletiću koja je bila gotovo ruinirana kada je došao na njeno čelo. Za 13 godina, koliko je bio direktor osnovne škole, kaže, napravljeno je čudo.

-Toliko toga je urađeno da su ljudi nakon tog perioda rekli da je to nešto što treba svugde isticati kao odličan primer prakse. Praktično je škola dovedena od neke starice do lepotice. Pritom, nismo morali da trčimo i molimo nadležne za neke sitne stvari. Tu su bili i benefiti za đake slabijih finansijskih mogućnosti koji nisu imali nikakve probleme kod kupovine udžbenika, pribora i materijala za školu, ili kasnije kod odlazaka na ekskurzije, maturske večeri. Sve im je to bilo praktično obezbeđeno od škole- objasnio je Popović.

Ocenjujući stanje u našem regionu predsednik Saveza učeničkih zadruga Srbije istakao je da su škole u ovom segmentu rada neaktivne. On je dodao da svaka obrazovna ustanova, pa i najmanja u selu, ima mogućnost da nešto dodatno nauči decu i da obezbedi korist od toga, ali da je za to potrebno angažovanje rukovodilaca i zaposlenih u osnovnim i srednjim školama.

-Možemo na ovaj način decu da uvedemo u preduzetničke vode, da im pokažemo šta je realan život, kako se pripremiti, kako nešto napraviti i prodati. Na primer, u nekoj ruralnoj sredini moguće je decu organizovati da beru neko lekovito bilje, ili začinsko, ili pečurke, nešto što ne košta ništa a može da donese neku materijalnu korist. Da se sa lovcima dogovore da uzgajaju fazane. Zatim, tu je i pčelarstvo. Mogu da uzgajaju bilje, cveće. Sve su to primeri od kojih đaci i škole mogu da imaju korist, da jednostavnije funkcionišu- smatra predsednik Saveza dodajući da je cilj ovog udruženja da ponovo afirmišu učeničke zadruge i da se što veći broj škola uključi u savez koji je spreman da pruži neophodnu pomoć i podršku, da prenese iskustva i ukaže na primere dobre prakse, kako bi shvatili da je sve moguće uraditi uz želju i dobru volju.
V. Bošković

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa