2. jun 2022.2. jun 2022.
Vek od podizanja  Spomen kosturnice u Prnjavoru
Hodočašće na Cer u slavu predaka i jubileja

Vek od podizanja Spomen kosturnice u Prnjavoru

Najmlađa osoba Hodočašća ima 13 godina , a najstarija 62. Kolonu su predvodila dva vojnika koji simbolizuju vojnika iz 1914. godine i vojnika sa Košara. Hod u čast predaka, jubileja i čuvanja sećanja
Meštani Prnjavora i okolnih mesta dobrovoljno su se okupili u jednom zajedničkom cilju, Hodočašću u čast i slavu Prnjavorskih Velikomučenika stazama Cerskih junaka, šetnji dugoj 23 km. Inicijativu za organizaciju Hodočašća dali su Dejan Vasić, kao i profesor istorije u prnjavorskoj školi Andraš Komaromi. Učesnici su se okupili u porti Hrama Svetog proroka Ilije u Prnjavoru, sveštenici Vladimir Jakovljević, Miladin Bogdanović i Branko Stanimirović na čelu sa Crkvenom opštinom Prnjavor dali su Blagoslov uz molitvu za putnike i pozdravili sve učesnike. Takođe doprinos je dao i crkvenjak Dragan Jokić zahvaljujući kome porta blista punim sjajem.

Program ispred spomen kosturnice počeo je intoniranjem himne Srbije, svedočenje preživele devojčice govorila je desetogodišnja Tijana Savatić. Meštani su imali priliku da čuju o zločinima koje su činili Austrougarski vojnici nad civilima i decom u Prnjavoru 1914. godine. Po završetku programa uručene su pohvalnice profesoru Božidaru Panotviću koji je naslikao ikonu Prnjavorskih velikomučenika, kao prnjavorskim parosima. Darinka Rajičić autorka knjige „Prnjavor Mačvanski 1912-1918“ nije mogla da prisustvuje iz opravdanih razloga i njoj će biti naknadno uručena Pohvalnica u znak zahvlnlnosti za sve što je učinila i sačuvala od zaborava sa njenim pokojnim mužem Mihajlom Rajičićem koji je autor čuvene knjige „Prnjavor 1“ i „Prnjavor 2“.

Kolonu su predvodila dva vojnika koji simbolizuju vojnika iz 1914. godine i vojnika sa Košara. Iza njih sve vreme puta učesnici su nosili zastavu Vaša dela su besmrtna, Slava Cerskim junacima i Prnjavorskim Velikimučenicima. Takođe gosti iz Loznice uveličali su ovaj događaj i doneli zastave i barjake naših svetaca i slavnih vojskovođa. Oko 15 časova Marš je stigao na ciljano odredište ispred Crkve Svetog Jovana Šangajskog na Ceru gde su ih dočekali meštani koji nisu bili u mogućnosti da pešače. Na samom kraju uručene su Pohvlnice svim učesnicima Hodočšaća i ljudima za pomoć u organizaciji. U Hodočašću su učestvovali potomci Veselina Veselinovića prnjavorskog Solunca, unuk Željko i praunuci Lazar i Uroš, potomci prnjavorskih Velikomučenika, kao i potomak Nikole Pejića čija se freska nalazi u Spomen kosturnici. Stranicama „Prnjavorski nezaborav“ na kojoj su sačuvane preko hiljadu fotografija starog Prnjavora, kao i „Mačvanski Prnjavor - Moj Zavičaj“.



Najmlađa osoba Hodočašća ima 13 godina , a najstarija profesorka likovnog 62 godine. Pored mnogobrojne omladine i meštana Prnjavora u Hodočašću su učestvovali meštani iz Loznice, Petkovice, Ribara, Šapca, Beograda, Novog Sada.

Prnjavor je jedino selo u Srbiji odlikovano ordenom Karađorđeve zvezde, takođe meštani su neizmerno zahvalni Dr Arčibaldu Rajsu zahvaljujući kome su Evropa i svet čuli za ovakve zločine. Crkva je kanonizovala Prnjavorske mučenike i blagoslovila da se slave 30. decembra.

-Ovo je veličanstven događaj za naše mesto , po prvi put u istoriji organizovano je Hodočašće na Cer, svi učesnici i ljudi koji su pružili nesebičnu pomoć za organizaciju zajedno su dali podjednak doprinos. Svaki pojedinac je zaslužan, svi smo snosili podjednake troškove za organizaciju ovog istorijskog događaja. Osetio sam odgovornost i dužnost da nikada ne smemo da zaboravimo naše slavne pretke i ljude koji su dali živote da bi mi danas živeli u slobodi i odatle je potekla inicijativa. Imamo jednu veru, jednu zemlju, jedan zavičaj i na nama je da budemo dostojni potomci naših slavnih predaka. Ovo je najmanje što smo mogli da učinimo kao meštani Prnjavora - ističe organizator Dejan Vasić.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa