2. jun 2022.2. jun 2022.
Od Afrike do Šar planine
ŠABAČKI PLANINARI

Od Afrike do Šar planine

Vikend za nama šabački planinari, visokogorci, ljubitelji vrhova preko 2000m, pridružili su se planinarima iz Srbije, Makedonije, Hrvatske, Crne Gore, i popeli se na dva vrha, najviši vrh Atlasa u Maroku, Tubkal sa 4165mnv, i Ljuboten, 2498mnv, jedan od preko 30 vrhova preko 2500mnv ,na Šar planini.

Lepo vreme i sjajna ekipa visokogoraca iz Šapca, izvela je ove uspone, bez većih fizičkih napora, uživajući u predivnim predelima i pogledima sa ova dva vrha, u dobrom raspoloženju i druženju planinara iz više klubova iz Srbije i okruženja.

Put planine Atlas, krenuli su Kristina Valterović, Ljubica Nikolić , Jelena i Stefan Spasojević, šabački planinari, u organizaciji planinarsko smučarskog društva Balkan iz Beograda. Pred njima je bio put duž planinskog lanaca u severnozapadnoj Africi koji se prostire dužinom od 2300kilometara, kroz Tunis, Alžir i Maroko, sa najvišim vrhom Tubkal, koji je bio krajni cilj ove ekspedicije. Planine Atlas grade klimatsku razdelnicu između područja vlažne klime severozapadne Afrike i ekstremno sušne pustinje Sahara.

Planinari su na ovu ekspediciju krenulu avionom iz Beograda preko Milana i Marakeša do Imlila, slikovitog berberskog gradića smeštenog na zapadnoj visiji Atlasa. Drugog dana rano ujutru, do prvog odredišta, duž doline Mizane, planinarskog doma Toubkal na 3206m, uz kraće zadržavanje u autentičnom selu Aremed, svetilištu Sidi Shamarouch, koje svojom lepotom privlači planinare, avanturiste i hodočasnike iz celog sveta. Treći dan, glavni uspon krenulo se pre petlova, na uspon na vrh Jebel Toubkal. Nakon uspona na vrh i kratkog zadržavanja, sa obaveznim slikanjem planinara, na vrhu, grupa se uputila nazad u Imill. Nakon pređenih 27km , tog dana 33 planinara, stiglo je u kasnim večernjim satima u Imlil, puni lepih utisaka i spremni, da preostalo vreme iskoriste da proslave uspon, nakon čega su otišli na zasluženi odmor.



Drugi vrh, na koji su se u vikendu za nama, popeli šabački planinari je Ljuboten, sa svojih 2498mnv, na Šar planini, i naš kolega Vojislav. Idealni vremenskim uslovi , doprineli su nezaboravnim pogledima na dolinu prema Skoplju i Uroševcu. Veruje se da je Šar planina, ili skraćeno Šara, dobila ime po svojim živopisnim pejzažima, koji su najizraženiji, kada je planina prekrivena snegom. Strme litice i uzvišeni kameniti predeli ne dozvoljavaju snegu da ravnomerno pokrije planinu, te njene padine izdaleka izgledaju šareno. Leti opet šarena, ali ovoga puta u svim nijansama zelene, a negde i kamenito siva.

Iako Ljuboten nije najviši vrh na planini, po svojim oštrim i atraktivnim crtama, zapravo je najimpresivnija šarplaninaska tačka.

Na kraju svu ovu lepotu upotpunili su sa nezaboravnim prizorima iz klisure i pećine reke Matke na povratku u Srbiju.

Do novih avantura i popetih vrhova, pozdrav od šabačkih planinara, vedro.
Hadži Vojislav Živanović

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa