9. jun 2022.9. jun 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Šabac domaćin dva kola Promo lige Lixotherapy – stop autizam

Liga izazova i suza radosnica

Četiri tima iz tri grada. Jedinstveno takmičenje za decu i mlade sa autizmom. Sport kao terapijski tretman. Nadmetanje koje je značajno za svakog učesnika i znači više od pobede. Milan Đenadić promoter takmičenja
Šabac će ovog leta biti jedan od gradova domaćina prve “Promo lige Lixotherapy – stop autizam“ pilot projekta osmišljenog u cilju unapređenja sposobnosti, smanjenja agresije, socijalizacije i inkluzije dece i mladih sa autizmom i mentalnom retardacijom. Projekat podrazumeva više sportskih takmičenja dece i mladih sa zadacima prilagođenih njihovim mogućnostima.

Projekat je osmislila nekadašnja košarkašica, košarkaški trener i vrhunski sportista Ljiljana Stanojević. Ona se poslednjih 15 godina bavi istraživanjem uticaja specifične motorike na razvoj kognitivnih i psihofizičkih dece i mladih sa autizmom i mentalnom retardacijom.

-Tokom trenerske karijere sam imala priliku da se susretnem sa decom kod kojih je utvrđen autizam, uspostavila sam konekciju sa njima, ostvarila dobre rezultat, što me je podstaklo da započnem istraživanje, upoznam autizam i osmislim način gde sport postaje deo terapijskih tretmana gde se deca razvijaju, unapređuju, osamostaljuju i smanjuju agresiju i sve to bez medikamenata - ističe Ljiljana Stanojević.

U Ligi će ove godine nastupiti četiri ekipe, dve iz Šapca, jedna iz Beograda i jedna iz Sombora. Takmičenje podrazumeva i učešće osoba sa autizmom, kako onih sa visokim stepenom sposobnosti, tako i onih sa najnižim stepenom.

-Volimo da kažemo kako smo inkluzivno društvo, no to se iskazuje delima, ne rečima. Kod nas je pogrešno interpretirano da su ovo deca i mladi sa posebnim potrebama, to nije tačno, njihove potrebe su iste kao i kod svih drugih, oni su osobe sa smanjenim mogućnostima i smanjenim sposobnostima, a naš zadatak je da im omogućimo da pokažu koje su to mogućnosti, da pomerimo granice i pomognemo da oni ostvare svoj pun potencijal i da za to budu nagrađeni. Teško je iskazati rečima koliko to znači njima, njihovim roditeljima i Osnovnoj školi „Sveti Sava“ – rekla je strulni saradnik i bibliotekar OŠ „Sveti Sava“ Aleksandra Vuković Kurdulić.

Sportski savez Šapca je pružio maksimalnu podršku, a promoter lige je nekadašnji šampion sveta u kajaku i aktuelni predsednik Sportskog saveza Šapca Milan Đenadić.

-Čast je za Savez i Grad da može da pomogne ovakav projekat. Izuzetna ideja koju želimo svi da pomognemo, da se ovogodišnji pilot projekat iskaže na najbolji način, kako bi već od naredne godine postao tradicionalan i imao podršku svih. Zadovoljstvo mi je što mi je ukazana čast da budem promoter ove jedinstvene manifestacije – naglasio je predsednik Sportskog saveza Šapca Milan Đenadić.

Prvi turnir Lige je u Beogradu, a Šabac će učesnike ugostiti krajem jula i krajem septembra.
D. B.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa