9. jun 2022.9. jun 2022.
Gradska izborna komisija demantuje GO "Zajedno za Srbiju"

Gradska izborna komisija demantuje GO "Zajedno za Srbiju"

Gradska izborna komisija za sprovođenje izbora za članove saveta mesnih zajednica oglasila se saopštenjem povodom neistintih navoda Gradskog odbora stranke ,,Zajedno za Srbiju” Šabac da su predstojeći izbori za savet mesnih zajednica koji su zakazani za nedelju 19. jun ,,nezakoniti”.
Saopštenje prenosimo u celosti:

Skupština grada Šapca donela je dana 25.03.2021. godine Odluku o mesnim zajednicama na teritoriji grada Šapca („Sl. list grada Šapca br. 5/21) koja je objavljena i na zvaničnoj internet stranici grada Šapca. U postupku donošenja navedene odluke u najvećem delu primenjen je model Stalne konferencije gradova i opština koji je pripremljen za jedinice lokalne samouprave u Republici Srbiji, a kao posledica usaglašavanja sa izmenama Zakona o lokalnoj samoupravi.

Članom 29. stav 1. navedene Odluke propisano je sledeće: „Biračka komisija neposredno sprovodi glasanje, obezbeđuje pravilnost i tajnost glasanja, utvrđuje rezultate glasanja na biračkom mestu i obavlja druge poslove u skladu sa Uputstvom i ovom Odlukom“.

U praksi to znači da biračka komisija preduzima sve izborne radnje kao i na prethodim izborima i to od otvaranja biračkog mesta, postavljanja paravana, prijema izbornog materijala, utvrđivanja broja primljenih glasačkih listića, izvoda iz biračkog spiska, provere ispravnosti glasačke kutije, vođenja zapisnika o radu biračke komisije, pa sve do zatvaranja biračkog mesta, utvrđivanja rezultata glasanja prebrojavanjem glasačkih listića na konkretnom biračkom mestu. Potom, biračka komisija unosi u zapisnik o radu biračke komisije utvrđene rezultate glasanja na tom biračkom mestu, kao i podatke o kandidatima koji su izabrani za članove Saveta mesnih zajednica. Zapisnike o radu biračkih komisija dostavljaju Izbornoj komisiji najkasnije do kraja izbornog dana.

Takođe, Izborna komisija za sprovođenje izbora za članove saveta mesnih zajednica donela je dana 19.05.2022. godine Uputstvo br. 013-00-6-3/2022-14 za sprovođenje izbora za članove Saveta mesnih zajednica raspisanih za 19.06.2022. godine, što je po propisima, objavljeno u Sl. listu grada Šapca i zvaničnoj interenet stranici grada Šapca.

Članom 29. stav 1. i 2. navedenog Uputstva propisano je da „Po završenom glasanju biračka komisija pristupa utvrđivanju rezultata glasanja na biračkom mestu. O utvrđenim rezultatima glasanja biračka komisija sačinjava zapisnik o radu biračke komisije mesne zajednice na sprovođenju i utvrđivanju rezultata glasanja za izbor članova saveta mesne zajednice“.

Ovim Uputstvom, Izborna komisija je bliže uredila postupak sprovođenja izbora za savete mesnih zajednica. Po završenom glasanju, biračka komisija pristupa utvrđivanju rezultata glasanja na biračkom mestu i sačinjava zapisnik o radu biračke komisije. Biračka komisija posle završenog glasanja i utvrđivanja rezultata dostavlja Izbornoj komisiji sledeći izborni materijal: Zapisnik o radu biračke komisije sa utvrđenim rezultatima glasanja na biračkom mestu i kandidatima koji su izabrani za članove saveta mesne zajednice, izvod iz biračkog spiska, zapečaćen koverat u kojem je kontrolni list za proveru ispravnosti glasačke kutije, zapečaćen koverat u kojem su neupotrebljeni glasački listići, zapečaćen koverat u kojem su nevažeći glasački listići, zapečaćen koverat u kojem su važeći glasački listići, zapečaćen koverat u kojem su potpisane potvrde o izbornom pravu za glasanje van biračkog mesta. O primopredaji izbornog materijala posle glasanja sastavlja se zapisnik koji potpisuje predstavnik Izborne komisije i predsednik, odnosno predstavnik biračke komisije koji je predao izborni materijal.

Član 50. Odluke o mesnim zajednicama na teritoriji grada Šapca odnosi se na utvrđivanje konačnih rezultata izbora za svaku mesnu zajednicu u roku od 48 časova od zatvaranja biračkih mesta iz razloga zaštite izbornog prava, a u skladu sa članom 56. i 57. Odluke o mesnim zajednicama na teritoriji grada Šapca.

Drugim rečima, ostavljenim rokom od 48 časova od zatvaranja biračkog mesta daje se mogućnost svakom biraču i kandidatu da uloži prigovor Izbornoj komisiji ukoliko smatra da su učinjene nepravilnosti u postupku sprovođenja izbora, utvrđivanja i objavljivanja rezultata izbora. Takođe, Izborna komisija doneće odluku u ostavljenom roku od 48 časova od prijema prigovora i dostaviti ga podnosiocu prigovora.

Imajući u vidu sve gore navedeno, glasovi se prebrojavaju na biračkom mestu od strane biračke komisije u skladu sa članom 29. Odluke o mesnim zajednicama na teritoriji grada Šapca i članom 29. Uputstva br. 013-00-6-3/2022-14 za sprovođenje izbora za članove Saveta mesnih zajednica, a član 50. navedene Odluke posredno štiti izborno pravo ostavljajući mogućnost podnošenja prigovora i odlučivanja po istom.

Naposletku, saopštenje Gradskog odbora stranke „Zajedno za Srbiju“ Šabac ima za cilj da dovede u zabludu građane Šapca koji žele da učestvuju na izborima za Savete mesnih zajednica koji će se održati 19.06.2022. godine, iznoseći neistine o samom izbornom procesu. Da podsetimo, tokom 2022. godine održani su predsednički i parlamentarni izbori, kao i izbori za članove Saveta pet mesnih zajednica u Šapcu, a da pri tom nije konstatovana nijedna nezakonita radnja niti nepravilnost u izbornom procesu.
PREDSEDNIK KOMISIJE Dragan Vasić, dipl.pravnik

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa