9. jun 2022.9. jun 2022.
Foto: Mačva Press

Foto: Mačva Press

DESET GODINA NARODNE BIBLIOTEKE JANKO VESELINOVIĆ U BOGATIĆU

Prednjače predškolci i srednjoškolci

Biblioteka je organizovala sa Udruženjem pisaca „Janko Veselinović“ promocije knjiga tri mlada autora. To su: Denis Vračarić ( Smisao života jeste sreća“, Mladen Dukić ( Sve je bolje samo s tobom“ i Veljko Lovčević „Volim, vidim, osećam“)
Obeležavajući nedavno 10 godina samostalnog rada, Narodna biblioteka u Bogatiću „Janko Veselinović“, sumirajući protekle aktivnosti, konstatovala je u Izveštaju o radu da zaključno sa prošlom godinom ima ukupno 1.986 članova. Broj aktivnih je 1.653, što je iznad proseka u odnosu na broj stanovnika opštine Bogatić. Većinu ili čak 60 odsto čine predškolci i učenici osnovnih škola sa područja ove lokalne samouprave za koje je članstvo besplatno. Broj članova se svake godine uvećava za stotinu.

Prema njihovoj analizi samo u prošloj godini pročitano je ukupno 19.436 knjiga, a biblioteka raspolaže sa fondom od preko 35.000.

Sadašnja direktorica biblioteke Dragica Tešić kaže da zbog pandemije virusa kovid-19 nisu mogli da organizuju veći broj planiranih promocija knjiga, jer nisu bili u mogućnosti da obezbede fizičku distancu za eventualne posetioce.

-Ipak, biblioteka je organizovala sa Udruženjem pisaca „Janko Veselinović“ promocije knjiga tri mlada autora. To su: Denis Vračarić ( Smisao života jeste sreća“, Mladen Dukić ( Sve je bolje samo s tobom“ i Veljko Lovčević „Volim, vidim, osećam“), kaže Dragica Tešić.

Foto: Mačva Press


A u okviru nedavne proslave biblioteka je organizovala promociju monografije „Slika jednog kraja“- Mačva na fotografijama i ilustracijama od sredine 19. do sredine 20. veka, autora dr Radomira J. Popovića i Branka Stankovića.

Samo u prošloj godini pročitano je ukupno 19.436 knjiga, a biblioteka raspolaže sa fondom od preko 35.000.


Narodna biblioteka „Janko Veselinović“ Bogatić postala je samostalna ustanova 2011. godine, a do tada je radila u okviru Kulturno-obrazovnog centra Bogatić.

Inače, početci bibliotekarstva u ovoj lokalnoj samoupravi vezani su za 1945. godinu, mada su u nekim selima postojale knjižnice i ranije.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa