9. jun 2022.9. jun 2022.
Najbolji strelac ekipe – A. Aidi (foto: RK Metaloplastika)

Najbolji strelac ekipe – A. Aidi (foto: RK Metaloplastika)

RUKOMET: SEZONA KROZ STATISTIKU

Napad dobar, odbrana poklekla

Previše primljenih golova Šapčana. Statistika ume da prevari. Više isključenja od rivala. Aidi najbolji strelac
Svi znamo s čime se poredi statistika u sportu. Zapravo, govori faktičke podatke, međutim često zaključak koji ishodi iz njih nije dobar nekako je činjeničan, a opet nelogičan. To je sezona Metaloplastike.

Mladi tim Šapčana je posle šest godina ponovo osvojio domaći trofej, posle pet godina prekinio seriju poraza od Vojvodine u zvaničnim mečevima, iznenadio je favorizovani Partizan u gostima, u šest međusobnih duela pet puta pobedio na kraju trećeplasirani Dinamo, bio drugi najefikasniji tim plej ofa, bolji od Vojvodine, Partizana, Radničkog, Dinama, a u konačnom plasmanu najslabiji od sezone 2016/17.

Uzrok može biti nedovoljno čvrsta odbrana koja je dozvolila 419 golova, čak 88 više od Vojvodine, 46 od Radničkog, a iza i Partizana i Dinama. Ukoliko se tome doda da je na golu bio, ako ne najbolji, onda jedan od najboljih golmana lige Darko Arsić, po pravilu sa dvocifrenim brojem odbrana, posebno dolazi do izražaja ovaj segment igre. „Plavi“ su ove sezone u plej ofu imali učinak na domaćem terenu sličan prethodnim doigravanjima, uz jedan remi više i pobedu manje i baš taj bod je nedostajao za visoko treće mesto. U svim domaćim takmičenjima ove sezone Metaloplastika je odigrala 29 utakmica ostvarivši 17 pobeda, četiri remija i osam poraza.

Procenat uspešnosti sa sedam metara Metaloplastike je imala oko 75%, 34 postignuta gola iz 45 pokušaja. Procenat je viši od rivalskih, ali je i protiv Metaloplastike dosuđeno više penala, 63, a realizovano 46. Igrači Metaloplastike su isključivani 62 puta u plej ofu (124 minuta), dok su rivali u tim duelima isključeni 51 put (102 minuta).

Pojedinačno, uz Darka Arsića, konačno je do izražaja došao reprezentativac Tunisa Aziz Aidi, ubedljivo najbolji strelac tima i šesti strelac plej ofa sa 78 golova, 15 više od drugoplasiranog Brajovića. Stvorivši kontinuitet igara Afrikanac je pokazao kvalitet. U odbrani najgrublji Marko Jevtić sa 15 isključenja, što je treće mesto u doigravanju za titulu.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa