16. jun 2022.16. jun 2022.
Foto: Opšta bolnica Šabac

Foto: Opšta bolnica Šabac

NOVA OPREMA ZA SLUŽBU ORTOPEDIJE

Elektrohidraulički operacioni ortopedski sto

Ostvarena višedecenijska želja šabačkih ortopeda da imaju operacioni sto na kojem će intervencije biti rađene brže i kvalitetnije. Samo dan nakon ugradnje, urađene i prve operacije
Služba ortopedije sa traumatologijom Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“ Šabac dobila je elektrohidraulički operacioni ortopedski sto sa ekstenzijom, čime će značajno biti poboljšana usluga za ortopedske pacijente. Ovim je ostvarena višedecenijska želja šabačkih ortopeda da imaju operacioni sto na kojem će intervencije biti rađene brže i kvalitetnije.

Prema rečima načelnika dr Milana Babovića, reč je o takozvanom „transparentnom“ stolu koji omogućava da se tokom hirurških zahvata rade i rendgenski snimci. Moderan operacioni ortopedski sto nemačkog proizvođača Schmitz model Diamond 50BK, dobijen je od Ministarstva zdravlja Republike Srbije, a omogućiće uvođenje novih i unapređenje postojećih procedura na šabačkoj ortopediji.

Samo dan nakon ugradnje, urađene su i prve operacije. Do sada su ortopedi u našoj ustanovi godišnje radili blizu 700 dugotrajnih i složenih operacija, a uz pomoć novog stola očekuju da se taj broj poveća za najmanje stotinu. Za pacijente ovo je posebno značajno s obzirom na to da će liste čekanja za ugradnju proteze kuka i kolena, koje su najčešće operacije, biti skraćene, a brže i kvalitetnije će biti sanirani i prelomi. Doktor Milan Babović ističe da će operativni zahvati sada biti znatno precizniji, jer će ortopedi tok operacije moći da kontrolišu mobilnim rendgen aparatom.

Čekanje dugo 30 godina
Da Služba ortopedije sa traumatologijom dobije operacioni sto koji omogućava rendgensko slikanje za vreme hirurškog zahvata, dr Milan Babović čekao je blizu tri decenije. Po okončanju specijalizacije 1994. godine, na pitanje tadašnjeg načelnika dr Vasilića šta smatra da je potrebno službi da bi napredovala, dr Babović nije imao dilemu.
-Transparentne operacione stolove video sam na Institutu za ortopediju Banjica. Napisao sam trebovanje te godine. I svake naredne ponavljao zahtev. A za tim stolom postoji velika potreba. Šabačka bolnica je regionalna ustanova. Zahvaljujući velikom angažovanju i upornosti direktora bolnice dr Slobodana Popovića, napokon smo ga dobili. Iskreno se radujem zbog toga – zaključuje dr Babović.


– Ekstenzija na ovom stolu omogućava da se, primera radi, prelomi ruku i nogu rešavaju lakše. Pozicija preloma dovede se u povoljan položaj i onda je operatoru olakšano postavljanje osteosintetskog materijala. Sve možemo da pratimo rendgenom. Na taj način moguće je da kroz jedan rez rešimo problem butne kosti ne otvarajući dodatni, što smanjuje mogućnost infekcije i krvarenja. Sada imamo sve što nam je potrebno za uvođenje novih operativnih tehnika kao što je intramedularna fiksacija sa zaključavajućim klinovima za rešavanje, kako zglobnih, tako i preloma samog tela kostiju. U narednom periodu planiramo uvođenje i artroskopije. Ovo će biti od velike koristi za naše pacijente, jer zbog problema sa kolenima moraju da idu u Klinički centar Vojvodine, Klinički centar Srbije, na Banjicu … – navodi dr Milan Babović.

Doktor Slobodan Popović, direktor Opšte bolnice „Dr Laza K. Lazarević“ Šabac ne krije zadovoljstvo što je Služba ortopedije najzad dobila operacioni sto koji će omogućiti, ne samo brže i kvalitetnije operativno zbrinjavanje pacijenata, već i uvesti inovativne hirurške pristupe u ortopediji.

– Savremeni ortopedski operacioni sto bio nam je višedecenijska potreba i želja. Iako nas je pandemija Kovida 19 usporila u realizaciji svih zacrtanih ciljeva i planova, ne predajemo se. Krećemo se napred, idemo negde i borimo se za kvalitetniju zdravstvenu uslugu za naše pacijente. Radimo intenzivno na uvođenju novih procedura, obnavlja se oprema, radi se mnogo na edukovanju zaposlenih. U bolnici je u toku smena generacija i radi se na podmlađivanju kadra, na zapošljavanju mladih lekara i na njihovoj dodatnoj edukaciji – istakao je dr Slobodan Popović.
Opšta bolnica Šabac

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa