16. jun 2022.16. jun 2022.
Čuvari kulturnog nasleđa
Restauracija i konzervacija ikona iz XIX veka iz crkve Sv. Trojice u Brdarici

Čuvari kulturnog nasleđa

„Duhovnost, posvećenost, ljubav prema umetnosti, poštovanje kulturnog nasleđa svog naroda i želja da se ono čuva i neguje, odlikuje i učenike i nastavnike,“ izjavila je direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić
Maturanti Škole primenjenih umetnosti sa obrazovnog profila Konzervator kulturnih dobara imali su privilegiju da, u okviru izrade maturskih radova, učestvuju u procesu konzervacije i restauracije ikona sa ikonostasa hrama Svete Trojice u Brdarici (Draginje), koje datiraju sa početka 19. veka.

-Nema lepše i plemenitije misije jedne škole od čuvanja kulturnog i istorijskog nasleđa, posebno ako imate kapacitete i resurse da takve aktivnosti i sprovodite, a Škola primenjenih umetnosti, njeni profesori i učenici su, po mnogo čemu izuzetni i darovani posebnom vrstom smisla. Duhovnost, posvećenost, ljubav prema umetnosti, poštovanje kulturnog nasleđa svog naroda i želja da se ono čuva i neguje, odlikuje i učenike i nastavnike. U Brdarici smo upoznali divne ljude, oca Milutina i drage meštane, kojima smo, kako kažu, ulepšali dan i koji su od nas ,,mnogo toga i naučili“. Drago mi je što će ikone iz 19. veka, restaurirane i svetle, krasiti hram koji im pripada - izjavila je direktorka Škole primenjenih umetnosti Nevenka Đokić.

Duhovnost, posvećenost, ljubav prema umetnosti
Protonamesnik hrama Svete Trojice u Brdarici Milutin Ilić smatra da su učenici pokazali izuzetnu nadarenost, trud, zalaganje i posvećenost prilikom restauracije ikonostasa.

-Ne postoji ništa na ovom svetu što je bogolikije od umetnosti, pogotovu ako kroz nju oprisutnjujemo ono što je transcendentno, u prvom redu Prevečnoga Boga i Svetitelje Božije. Pored stvaranja, koje nam je Bog poverio, potrebno je i staranje o tvorevini Božijoj i onoj od ljudi privedenoj u postojanje.
Radost je da smo i u našem vremenu svedoci jednog velikog podviga, truda i ljubavi učenika Škole primenjenih umetnosti iz Šapca koji su sa svojim profesorima upustili se i uspešno završili konzervaciju i restauraciju ikona iz 19. veka sa starog ikonostasa hrama Svete Trojice u Brdarici. U predivnoj atmosferi imali smo priliku da vidimo i čujemo o postupnosti i mehanizmima rada na očuvanju četiri ikone i carskim dverima koje izobražavaju: Blagovesti, Gospoda Isusa Hrista, Presvetu Bogorodicu, polaganje Gospoda u grob i prikaz Gospoda isusa Hrista kao mladića u ležećem položaju - ikonu nedremano oko. Ove novozasijale ikone će posle izložbe u muzeju biti postavljene u našem hramu u Brdarici da svedoče o lepoti starog ikonostasa i velikom delu naše dece i njihovih profesora, kao dostojnih naslednika i nastavljača naših slavnih predaka - dodao je protonamesnik Ilić i napomenuo da je hram Svete Trojice biser Posavotamnave, te je baštini dugu istoriju i tradiciju.

„Drago mi je što sam radio na delu na kojem je prikazan Isus Hristos - Polaganje Isusa Hrista u grob. Iako svaka ikona ima posebnu priču, svaka je povezana sa Hristom i kroz nju slavimo Gospoda. Takođe, veoma često učestvujem na liturgiji i to je dosta uticalo na mene da pristupim ovom delu kao pravi konzervator. Odrastao sam u svešteničkoj porodici i zbog toga mi je veoma drago što sam imao priliku da se bavim ovim poslom i radim na ovakvom jednom zadatku.“ (Jovan Dukić, maturant)
„Tokom rada na Carskim Dverima naučila sam kako treba pristupiti delu na konzervatorski način. Trudila sam se da u svakom segmentu poštujem delo i njegovo poreklo, jer značaj ikonostasa je neprocenjiv; on je ispred oltara i samim tim njegova estetika i simbolika utiču na sam čin liturgije. Uloga konzervatora je nemerljiva, jer bez konzervatora sutra nećemo imati Gračanicu, Dečane, Sopoćane; odnosno nećemo imati istoriju, a bez istorije i duhovnosti naše postojanje nema sveukupan smisao. Profesori-mentori su izuzetno uticali na mene i naučili me da nijedan detalj nije „sitan“ i da je u procesu rada sve bitno. Važno je pomenuti da smo svi radili kao jedan tim i da smo želeli da doprinesemo zajednici u Brdaricama.“ (Marija Petrović, maturantkinja)


-Obnovljeni hram Svete Trojice u Brdarici iz 1791. godine, kao biser Posavotamnave, baštini u svom postojanju mnogo značajnih ličnosti i događaja, a ovo je svakako jedno od dešavanja koje će ispisati nove stranice letopisa brdaričkog hrama. Kao paroh brdaričko-draginjski blagodaran sam kako učenicima, tako i profesorima - mentorima: Mileti Đuriću, Suzani Zlatarić i Mileni Kijurini, kao i Nevenki Đokić, direktorici ove ugledne šabačke škole.

Posvećenost, odgovornost i zrelost u radu
Profesori mentori Milena Kijurina, Suzana Stefanović i Mileta Đurić bili su podrška maturantima u realizaciji ovog značajnog poduhvata, ali i tokom četvorogodišnjeg školovanja.

-Tokom rada na ovim predmetima od izuzetnog kulturnog značaja, učenici su pokazali veliku posvećenost, odgovornost i zrelost u radu. Svima nam je veliko zadovoljstvo i radost što smo ovaj rad završili pred kraj školske godine, a u tu čast organizovano je polaganje maturskog ispita u zgradi porte crkve u Brdarici - istakla je profesorka Milena Kijurina.



-Naši učenici: Pantelić Sandra, Petrović Marija, Kolarić Tijana, Jovanić Jovana, Janković Marka i Dukić Jovana, sa nama kao mentorima, realizovali su veoma važan i vredan projekat za školu, Crkvu i Zavod za zaštitu spomenika kulture iz Valjeva. Oni su predanim radom, posvećeno, savesno i odgovorno sa ikona uklanjali slojeve prašine, čađi, potamneli lak i ostatke farbe, rekonstruisali podlogu i bojeni sloj i vratili ikonama prvobitni izgled i sjaj. Nakon postavke u Narodnom muzeju u Šapcu, u okviru Godišnje izložbe radova učenika, koja će biti otvorena 16. juna, ikone će biti odnete u hram u Brdarici, gde će trajno ostati - dodao je profesor Mileta Đurić.



-Kao nastavnik, težim da naši učenici i van ustanove budu dobri ambasadori stečenog znanja, umeća, vaspitanja i kulture. Na završnom radu su pokazali sve što su naučili u toku četvorogodišnjeg školovanja, ali bih posebno naglasila njihovu želju da doprinesu očuvanju našeg kulturnog nasleđa, doprinesu Crkvi i zajednici u jednom malom mestu. Maturski ispit su uspešno položili, ali najveća nagrada je srdačnost i zahvalnost meštana i sveštenika Milutina Ilića iz sela Brdarice, gde su prezentovali svoj maturski rad - rekla je profesorka Suzana Stefanović.
M. Ž.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa