16. jun 2022.16. jun 2022.
Prvi revijalni festival srpske narodne pesme

Prvi revijalni festival srpske narodne pesme

Kulturni centar Šabac i vokalno-instrumentalna grupa „Šapčanke“ organizuju prvi Festival srpske narodne pesme u izvođenju ženskih pevačkih grupa koji će se održati u petak, 17. juna.

Na Festivalu učestvuje 11 ženskih pevačkih grupa: Vrtić „Čigra“, Šabac, OŠ „Vuk Karadžić, Šabac, OŠ „Jevrem Obrenović“, Šabac, Muzička škola „Mihailo Vukdragović“ (profesorke), Šabačka gimnazija, OŠ „Nikolaj Velimirović“, Šabac, OŠ „Laza K. Lazarević“, Varna, OŠ „Laza K. Lazarević“, Šabac i OŠ „Vojvoda Stepa“, Lipolist (jedna grupa), KUD „Abrašević“, Muzička škola „Mihailo Vukdragović“ (srednjoškolke) i Vokalno-instrumentalna grupa „Šapčanke“.

- Mesecima smo se pripremale za ovaj Festival. Ovaj put će učestvovati samo šabačke pevačke grupe s obzirom na sredstva kojima raspolažemo, ali se nadamo da će sledeće godine biti drugačije i bogatije. Svaka grupa je pripremila po tri izvorne srpske pesme, što je bio uslov za učešće. Posebno nas raduje dolazak grupe iz vrtića „Čigra“ jer nam je želja da se sa srpskom narodnom pesmom upoznaju najmlađe generacije i odrastaju uz nju, kaže prof. Živka Žica Jovanović, osnivač i vođa grupe „Šapčanke“.

Poseban kuriozitet večeri biće promocija pesme posvećene Anki Obrenović za koju je tekst napisala pesnikinja Branka Todorović, a koju je komponovao muzičar Milenko Božić.

Skup učesnika biće u porti Sabornog hrama Svetih apostola Petra i Pavla u 15 časova, gde će sve grupe zajedno otpevati pesmu „Oro se vije“.
Festival počinje u 16 časova u bašti Kulturnog centra.
M.F.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa