Info

16. jun 2022.16. jun 2022.
Lidija Simeunović

Lidija Simeunović

U DEČJIM VRTIĆIMA NA PROSTORU OPŠTINE BOGATIĆ SE TRAŽI MESTO VIŠE

Stručnost umesto njive

Učestali zahtevi mesnih zajednica za otvaranje novih dečjih vrtića, bez obzira na pad nataliteta. Ove godine u Predškolskoj ustanovi „Slava Ković“ Bogatić 52 mališana „ispod crte“
Bez sumnje u opštini Bogatić postoji manjak smeštajnih kapaciteta u dečjim vrtićima, bez obzira što su u poslednje vreme učinjeni značajni napori na umanjenju broja „prekobrojne dece“u ovim objektima, gde je zastupljena gotovo maksimalna stručnost i privrženost pripremi mlade populacije za start u školi, a prisutni su i drugi oblici savremenog rada sa mlađom decom.

Na sceni je svojevrsna anomalija. U predškolskoj instituciji nema dovoljno smeštajnih kapaciteta za najmlađe, a ovdašnje škole svake godine muku muče oko formiranja odeljenja prvaka sa potrebnim brojem učenika.

Pomenuti slučaj se više puta potvrđuje u Predškolskoj ustanovi „Slava Ković“ u Bogatiću gde ove godine nisu mogli da izađu u susret zahtevima roditelja za upis njihove dece u ovu predškolsku instituciju u 52 slučaja. Oni su ostali na čekanju, a nije pomogla dogradnja prostora u Bogatiću niti izgradnja novog vrtića u Mačvanskom Belotiću.



-Ukupan broj dece u našoj predškolskoj ustanovi je 527. Od toga celodnevnim boravkom obuhvaćeno je 230 dece, poludnevnim 130, a broj predškolaca u grupama na terenu je 167, kaže direktorica Predškolske ustanove „Slava Ković“u Bogatiću Lidija Simeunović. Ova predškolska ustanova počela je s radom šestog trećeg 1972. godine sa jednom predškolskom grupom u kojoj je tada bilo 12 dece, a samo nekoliko meseci kasnije predškolski rad se realizovao u dve grupe sa 45 mališana.

Ranije je postojala svojevrsna diskriminacija dece čiji roditelji su iz poljoprivrednih porodica. Za boravak u vrtićima mogli su da konkurišu samo mališani zaposlenih roditelja. To se promenilo u skladu želje za stvaranjem približno istih uslova života mladih na selu i u gradu. Mladi roditelji žele da im decu čuvaju stručno osposobljena lica. U više sela saznajemo da ni oni roditelji koji se bave poljoprivredom ne žele više da decu „čuvaju“ na njivi, već u za to specijalizovanoj instituciji.

Stručnjaci i u ovoj činjenici vide razlog povećanog interesovanja za smeštaj dece u vrtićima.
Roditelji ne žele da o pominjanom problemu javno govore. Samo, onako uzgred konstatuju da im nije jasno kako u vrtićima nema mesta za svu decu, a s druge strane škole „zvrje“ prazne jer je prvaka sve manje. Neki dobacuju: Očigledno u organizaciji obrazovanja najmlađih nije kako treba.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa