16. jun 2022.16. jun 2022.
Pun ambar, puno srce
PRED ŽETVU PŠENICE U MAČVI

Pun ambar, puno srce

Uz skupoću repromaterijala, gde je prednjačilo veštačko đubrivo, mačvanskim ratarima ostala nada da će sve to biti anulirano zahvaljujući u celini povoljnim vremenskim prilikama pred ovogodišnju žetvu pšenice
Žetva pšenice u Mačvi je na pragu, a o žitu se već po tradiciji najviše priča od Trojica do Vidovdana. Poslednje kiše, tamo gde nije bilo nevremena i grada, znatno su popravile stanje svih useva u Mačvi, bez obzira da li se radi o pšenici, kukuruzu soji ili nekoj drugoj kulturi koja je na ovdašnjim njivama manje prisutna.

Ratari okupljeni najčešće po centrima sela, kafanama ili ispred prodavnica sećaju se kako je sa ovogodišnjom pšenicom sve počelo, kako se bokorala, koliki je vlat, da li će izneti, koliko su puta morali da „gaze“ njivu, kako bi suzbili korove ili štetočine u žitu i koliko je to koštalo. Prisećaju se i visokih cena veštačkog đubriva koje su manje-više upotrebili, a zadovoljni su i što je u poslednje vreme padala kiša, te njihov trud i ulaganje oko đubriva nisu bili uzaludni.

-Uspeli smo da zasejemo njive uprkos koroni, a kako tako i „prihranimo“ pšenicu. Morali smo, da podnesemo i visoke cene, pre svega veštačkog đubriva. Neki su nažalost od toga i odustali ili su redukovali primenu agrotehnike. Kiša je došla, gotovo u poslednji čas. Ostaje nam samo nada da će i otkupljivači hlebnog zrna za sve pomenuto imati razumevanja i pravilno shvatiti postojeću situaciju te nama proizvođačima „pristojnom“ cenom sve to valorizovati, kaže ugledni domaćin iz Mačvanskog Metkovića Milan Popović.

Pominjani ratari, oni na centrima sela po kafanama ili ispred škola uglas govore: „ Samo da nas onaj odozgo spasi, da ne pusti kakvu propast“!

O ceni budućeg roda hlebnog žita se manje govori. Ipak, nezvanično vlada uverenje da sve ispod 40 dinara za kilogram ne bi bilo prihvatljivo. Veliki broj željno očekuje i nada se prihodu od hlebnog žita i jedva čekaju da kombajni uđu u njive. Ima i razmišljanja poput onog: Pun ambar, puno srce! I neka živi njegovo veličanstvo hleb!
Lj.Đ.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa