16. jun 2022.16. jun 2022.
Cveće kraj groba  čuvenog književnika
SEĆANjE NA ODLAZAK JANKA VESELINOVIĆA

Cveće kraj groba čuvenog književnika

Zvona glogovačke crkve oglasila su da je u ovom pitomom mačvanskom selu pre više od jednog veka prestalo da kuca srce znamenitog mačvanskog i srpskog književnika Janka Veselinovića. Na njegovom grobu kraj spomenika gde počivaju i roditelji, otac prota Miloš i majka Jelka, supruga Jovanka i braća Steva i Mihailo, učenici glogovačke škole položili su sveže cveće. Čuvenom književniku, jednom od najpoznatijih realista u srpskoj književnosti, odata je pošta i nedavno u okviru tradicionalne manifestacije „Jankovi dani“.

Sećanja pomalo blede, ali pisac „Hajduk Stanka“, koga je iznedrila ova ravnica je omiljen i živ među svojim Mačvanima. Stariji se sećaju i mogu da pripovedaju o tužnom junskom danu, pre mnogo godina kada je cela Mačva plakala. Sećaju se i reči hrvatskog pesnika Antona Gustava Matoša, kome je kako i sam priznaje, kraj odra velikog prijatelja, da mu je Janko u Beogradu često bio i otac i majka. Pamte i reči Radoja Domanovića o njegovom vapaju za izgubljenim drugom.

Velikog književnika na njegovom poslednjem putu ispratili su sve sami velikani srpske književnosti, kojima je i sam pripadao, ali i njegovi đaci, seljaci, učitelji, svi su ga voleli i cenili njegovo delo.
Lj.Đ.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa