8. decembar 2011.8. dec 2011.
ŠAPČANIN RADOMIR-MIĆA NIKOLIĆ O SVOM OCU DANILU, OSNIVAČU FUDBALSKOG KLUBA “MAČVA“ ŠABAC

BIOLOG, RODONAČELNIK VAROŠKOG FUDBALA

Zakleti Šapčanin. Desni bek “Mačve“ iz perioda njenog “zlatnog doba“. Kamičanin i Srbin. Voleo život i ljude. Ušao u literaturu. Trideset godina u prosveti. Voleo kratke i jasne odgovore. Orginalan za katedrom Šabačke gimnazije i na sportskom terenu. Takvog profesora biologije i velikog zaljubljenika u sport, pamti sin Mića, nastavljač porodičnog stabla koji danas penzionerske dane provodi u rodnom gradu okružen uspomenama u knjigama i na požutelim fotografijama
Najstariji unuk Miće Kartadžije. Svom sinu je po tom priznatom varošaninu, vlasniku nekadašnjeg hotela Grand, dao ime. Bio je prijatelj sa belosvetskim kraljem fudbala Senegalcem i Princom od Monaka. Jedno, od jedanaestoro dece Kate i Dragića Nikolića, čuvenih Kamičana.
Danilo-Dane Nikolić, rođen pre više od jednog veka, osnovao je 1919. godine Fudbalski klub “Mačva“ u Šapcu. Bio je francuski đak. Školovan u Nici. Po dolasku u Kraljevinu Jugoslaviju, tog vremena, prvo je radio u Bečeju, potom Subotici, a najviše u rodnom Šapcu.
U grad prvog klavira u Srbiji, Dane je doneo fudbalsku loptu. Bila je od krpe. Omladinci sa kojima se družio dvoumili su se dugo oko imena budućeg kluba. Odlučno je predložio i kumovao. Tako je nastala “Mačva“, Fudbalski klub koji je mnogo voleo i tada i posle aktivnog bavljenja fudbalom. “Mačva“ je bila i ostala večno u njegovom srcu.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa