23. jun 2022.23. jun 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Kampanja “Mladi i bezbedni” u Šapcu

Živi za igru, ne igraj se životom

Prema izveštaju Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije iz 2019. godine u proseku, godišnje u Srbiji u saobraćajnim nezgodama pogine oko 115 i biva povređeno oko 6.300 mladih lica. Drugim rečima, u proseku, svaki treći dan jedno mlado lice pogine u saobraćajnim nezgodama, i svakoga dana bude povređeno više od 15 mladih
U organizaciji Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju na putevima na teritoriji grada Šapca i Agencija za bezbednost saobraćaja Republike Srbije, Tehničke škole i odeljenja saobraćajne policije Šabac sprovedena je kampanja “Mladi i bezbedni” pod sloganom “Živi za igru, ne igraj se životom”. Kampanja je usmerena ka mladima kao najugroženijoj grupi u saobraćaju, a sastojala se od podele promotivnog materijala sugrađanima, simulacije potencijalno opasnih situacija kako bi se stavio akcenat na edukaciju i bezbednost svih učesnika.

Konstantna edukacija u domenu saobraćajne kulture je ključna, smatraju stručnjaci


-U periodu kada su aktuelne mature i druge proslave, smatramo da je od velikog značaja ova preventivna aktivnost koju realizujemo u Šapcu. Tokom trajanja promo akcije sugrađani, a posebno srednjoškolci su imali priliku da putem simulatora vide kako izgleda vožnja pod dejstvom alkohola, psiho aktivnih supstanci i koje su opasnosti kada upravljate vozilom u tom trenutku - rekla je Sandra Mićić u ime Saveta za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju Grada Šapca.

Foto: "Glas Podrinja"


Prema izveštaju Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije iz 2019. godine u proseku, godišnje u Srbiji u saobraćajnim nezgodama pogine oko 115 i biva povređeno oko 6.300 mladih lica. Drugim rečima, u proseku, svaki treći dan jedno mlado lice pogine u saobraćajnim nezgodama, i svakoga dana bude povređeno više od 15 mladih. Crna statistika je samo jedan od razloga preventivnih akcija koje se sprovode na lokalnom i državnom nivou. Konstantna edukacija u domenu saobraćajne kulture je ključna, smatraju stručnjaci.

-Mladi učesnici u saobraćaju su jedna od najugroženijih kategorija u saobraćaju zbog toga što su skloni dokazivanju i slobodnijem ponašanju. Važno je da pričamo sa njima i faktorima koji utiču na bezbednost, kao i o uzrocima saobraćajnih nezgoda. Alkohol, neprilagođena brzina, upotreba mobilnih telefona. - istakao je Mladen Kovač iz Agencije za bezbednost saobraćaja Republike Srbije naglasivši mladi kroz praktične primere najbolje usvajaju sugestije i razvijaju svet o opasnostima rizičnog ponašanja u saobraćaju.

Anđela Filipović je imala priliku da isproba „pijane naočare, te tvrdi da je test dobar „poziv na buđenje“ i da alkohol i vožnja ne idu zajedno.
-Osećaj je teško opisati. Niste sigurni gde se nalazite, ne možete da sagledate prostor oko sebe na pravi način. Edukacija me je uverila da ne treba konuzimirati alkohol i voziti.


-U kontrolisanim uslovima probaju „pijane naočare“ to im donekle bude simpatično, ali im i probudi svest koliko opasno može biti da pod dejstvom alkohola upravljaju vozilom. Nakon testa svi su saglasni da ne bi želeli da budu u automobilu sa vozačem koji nije u mogućnosti da adekvatno reaguje zbog alkohola. Kada govorimo o sistemima zaštite najvažniji je sigurnosni pojas, jer je njegova upotreba na zadnjem sedištu nedovoljna. On je taj koji vam u trenutku nesreće pomaže da posledice budu manje.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa