23. jun 2022.23. jun 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

JANKOVCIMA ODRAŽANA RADIONICA O BEZBEDNOSTI U SAOBRAĆAJU

Najvažnija je kontinuirana edukacija

S obzirom da nemaju razvijene psihofizičke sposobnosti ni dovoljno iskustva i znanja, deca do 14 godina predstavljaju ugroženu kategoriju učesnika u saobraćaju, a aktivnosti sa njima čine prioritet u radu na nacionalnom i na lokalnom nivou. Đacima prvog razreda OŠ „Janko Veselinović“ proteklog petka održana je radionica na temu bezbednosti u saobraćaju.

Bez obzira što deca danas najviše stradaju u saobraćaju kao putnici u vozilu, zbog svoje psihofizičke karakteristike, najviše su ugrožena kao pešaci. Zato je neophodan kontinuiran rad sa njima od najranijeg detinjstva. Deca najbolje usvajaju nova znanja kroz interaktivno učenje, odnosno, kroz pokazne poligone gde prolaze kroz realne saobraćajne situacije u kontrolisanim uslovima. Savet za koordinaciju poslova bezbednosti u saobraćaju na putevima na teritoriji grada Šapca prepoznao je problem bezbednosti dece. Proteklih nekoliko godina realizuje aktivnosti sa najmlađima, a tema ovogodišnje kampanje je bezbedan prelazak preko pešačkog prelaza i pravilno postupanje po semaforskoj signalizaciji.


- Savet za bezbedenost saobraćaja grada Šapca nastavlja sa preventivnim aktivnostima za naše najmlađe sugrađane. Organizovali smo edukativnu interaktivnu radionicu na kojoj deca imaju priliku da prođu obuku na VR naočarima, koje mogu da koriste kroz tri praktične životne situacije: na putu od kuće do škole, od kuće do pekare ili prodavnice i od kuće do najbolje drugarice. Savet će nastaviti tokom leta i početkom septembra sa ovim vidom rada kroz sve osnovne škole, predškolske ustanove i vrtiće u našem gradu. Najvažnija je kontinuirana prevencija, kaže Sandra Mićić, član Saveta za bezbednost saobraćaja grada Šapca.

S obzirom da u septembru počinje nova školska godina, ovo je idealno vreme da se deca pripreme na sve potencijalne opasnosti u saobraćaju i nauče da budu oprezna i pažljiva prema sebi i drugim učesnicima u saobraćaju.
M.F.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa