23. jun 2022.23. jun 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Branislav Petrović- mladi preduzetnik i uzdanica porodične kompanije

Strast za biznisom se nasleđuje

„Svoju strast za biznisom verovatno sam nesvesno nasledio u kući, kako to već i ide. Moji roditelji, vlasnici kompanije, se preko 30 godina bave privatnim biznisom, pa odatle i kod mene verovatno interesovanje datira još od malih nogu“ , kaže Branislav Petrović
Mladi Šapčanin Branislav Petrović, podstaknut porodičnim poslom i željom da u budućnosti doprinese razvoju i unapređenju kompanije odabrao je ostanak u poznatom radnom okruženju. Obilazak proizvodnih pogona, praćenje procesa nastajanja finalnog proizvoda impresionirali su ga kao dečaka, a put do mesta u timu renomiranog proizvođača bezalkoholnih napitaka bio je izazovan. Od ostvarenja želja i planova nedostajalo je nekoliko koraka.

Porodica kao uzor
-Svoju strast za biznisom verovatno sam nesvesno nasledio u kući, kako to već i ide. Moji roditelji, vlasnici kompanije Frutti, se preko 30 godina bave privatnim biznisom, pa odatle i kod mene verovatno interesovanje datira još od malih nogu. Nekako sam već u ranoj fazi školovanja pokušavao da pronađem određene veze školovanja i posla kojim su se moji roditelji bavili, a kako je proizvodnja sokova u to vreme bila nešto što niste baš mogli da vidite svaki dan, sam taj deo oko mašina, njihovog štelovanja, punjenja flaša bio mi je, kao i svakom detetu verovatno, veoma zanimljiv, te sam u već tada uspeo da pronađem vezu sa nekim predmetima. Sigurno da je i sam proces trgovine kasnije postao interesantan, mahom kada su matematičke operacije u pitanju - priseća se Branislav prvih susreta sa porodičnim biznisom.

Veruje da ga je dečačka strast vodila i u godinama odrastanja. Po završetku Šabačke gimnazije odlazi u Beograd uveren da je odabir Beogradske bankarske akademije odlična osnova i priprema za karijeru kakvu priželjkuje.

Imajući u vidu tu „zarazu“ biznisom, kada sam odlazio na fakultet kao najbolji izbor nametnula se tada Beogradska bankarska akademija, jer po onom što sam mogao da saznam, nudila je dosta dobar koncept primene praktičnog znanja u praksi kroz zanimljive studije i izučavanje primera iz realnog biznisa, i to iz prakse nekih od najvećih domaćih i stranih kompanija. Svakako i rast porodične kompanije koja se u to vreme dosta širila i proizvodnom delu dodala i jedan tad već ozbiljan trgovački biznis, bio je dodatni razlog da se opredelim za neku od ekonomskih nauka - navodi razloge odabira fakulteta mladi Petrović.

Izazovi poslovanja mladog ekonomiste
Praćenje potreba tržišta, razumevanje i prilagođavanje trendovima u izazovnim vremenima deo je svakodnevice preduzetnika. Mladi su svesni da je vođenje kompanije ozbiljan zadatak, te kao i Branislav shvataju neophodnost konstantnog rada i unapređenja svojih kompetencija.
-Znanje koje sam stekao u procesu studiranja, bila je odlična platforma da danas svakodnevno usavršavam različite sposobnosti neophodne da odgovorim izazovima rada u multinacionalnom okruženju u jednoj od najbržih industrija, kakva je roba široke potrošnje. Danas, da bi posao obavljali na pravi način, a posebno da bi vodili jedno preduzeće, neophodno je da imate predznanje o svim procesima koje vaš biznis pokriva, a svakako je ekonomistima lakše da današnji multitasking uspešno i implementiraju u svoje radne procese - zaključuje naš sagovornik.


BBA priprema za buduću karijeru
Smatra da je ekonomska struka, odnosno bankarstvo više od brojki na papiru. Zahvaljujući studiranju i predavanjima eminentnih profesora na BBA uvideo je da stečeno znanje ima i praktičnu primenu u različitim sferama preduzetništva.

-Bankarstvo kao ekonomski model i te kako je primenjiv i u upravljanju preduzećem i to je upravo i bio motiv da se odlučim za BBA. Moram da priznam da je profesorski kadar samo učvrstio moju želju da se bavim biznisom i potpuno me usmerio ka misiji - unaprediti porodični biznis. Posebno bih pomenuo profesora Branka Živanovića koji me zainteresovao za investiciono bankarstvu. Njegova predavanja bila su veoma inspirativna i podsticajna za mene.

Povratak u Šabac i poznato okruženje
Po sticanju diplome usledio je povratak u rodni grad i angažovanje u očevoj kompaniji. Usledilo je novo upoznavanje sa procesom organizacije, proizvodnje, distribucije.

-Nakon završetka studija, zaposlio sam se u porodičnoj kompaniji. Početak nije bio baš kako sam očekivao, ali sada iz ove perspektive mi je potpuno jasno zašto sam svoje prve radne dane, pa i mesece provodio u proizvodnji, magacinu i logistici. Dragoceno iskustvo koje je imalo za cilj da upoznam porodičnu kompaniju danas smatram kao veoma bitnim, pa i presudnim periodom svoje karijere. Na taj način uspeo sam da razumem procese, da upoznam ljude i proizvode koje prodajemo. Kako smo kao kompanija, preko 10 godina franšizni partner, Nemačke kompanije Sinalco, najstarijeg brenda gaziranog pića u Evropi, nastavio sam da stičem iskustvo i u komunikaciji sa kolegama iz Nemačke i ostalih zemalja u kojima Sinalco ima svoju operaciju, a ima ih baš mnogo. Uostalom, to je i danas moj posao. Da sam u svakodnevnom kontaktu sa centralom u Nemačkoj i da sva njihova znanja i iskustva prenesem na lokalni tim, sa ciljem da našem tržištu na vreme ponudimo najbolji mogući proizvod. U tom lancu snabdevanja, bavim se i našim kupcima zajedno sa prodajnim timom, ali i potrošačima, sarađujući sa kolegama iz sektora marketinga - navodi Petrović čije je trenutno angažovanje upravo u sektoru marketinga i prodaje.
M. Ž.

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa