Info

23. jun 2022.23. jun 2022.
Podsticaji za sertifikaciju kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla

Podsticaji za sertifikaciju kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla

Sertifikacija predstavlja postupak kontrole i ocenjivanja procesa proizvodnje i dobijenog proizvoda, što uključuje i laboratorijske analize za proveru kvaliteta proizvoda dobijenih metodama organske proizvodnje, poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa oznakom geografskog porekla i poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda sa nacionalnom oznakom višeg kvaliteta „srpski kvalitet”, koje su izvršene u laboratorijama ovlašćenim od strane ministarstva nadležnog za poslove poljoprivrede u skladu sa posebnim propisima, kao i izdavanje sertifikata kojim se potvrđuje njihova usklađenost sa propisanim zahtevima u pogledu proizvodnje i kvaliteta, odnosno potvrde o usaglašenosti proizvoda sa specifikacijom za proizvode sa oznakom „srpski kvalitet.

Sertifikacija za organsku proizvodnju, pored laboratorijskih analiza podrazumeva izdavanje sertifikata za organske proizvode i/ili potvrde da je proizvodnja i/ili proces proizvodnje u skladu sa propisima kojima se uređuje organska proizvodnja, a potvrda se izdaje za proizvođače čija je proizvodnja u periodu konverzije ili u postupku izdavanja sertifikata nakon završenog perioda konverzije.

Podsticaji obuhvataju podršku sertifikaciji:
1) sistema upravljanja bezbednošću hrane prema ISO 22000, FSSC 22000, BRC, IFS, GOST-R standardu,
2) dobre poljoprivredne prakse prema GLOBALG.A.P. standardu,
3) sistema kvaliteta hrane prema HALAL standardu,
4) sistema kvaliteta hrane prema KOSHER standardu,
5) proizvoda dobijenih metodama organske proizvodnje,
6) proizvoda sa oznakom geografskog porekla,
7) proizvoda sa oznakom „srpski kvalitet”.

Pravo na podsticaje imaju lica upisana u Registar poljoprivrednih gazdinstava, i to:
Fizičko lice, nosilac komercijalnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva,

Preduzetnik,Pravno lice, kao i Udruženje.
Fizičko lice ima pravo da podnese zahtev za podsticaje za sertifikaciju dobre poljoporivredne prakse GLOBALG.A.P. standard, proizvoda dobijenih metodama organske proizvodnje, proizvoda sa oznakom geografskog porekla, kao i proizvoda sa oznakom „srpski kvalitet”.

Preduzetnik i pravno lice imaju pravo da podnesu zahtev za sve podsticaje propisane Pravilnikom, a udruženje samo za podsticaje sertifikacije proizvoda dobijenih metodama organske proizvodnje i proizvoda sa oznakom geografskog porekla.

Zahtev za ostvarivanje prava na podsticaje za sprovođenje aktivnosti u cilju podizanja konkurentnosti kroz sertifikaciju sistema kvaliteta hrane, organskih proizvoda i proizvoda sa oznakom geografskog porekla, podnosi se Ministarstvu – Upravi za agrarna plaćanja za svaku kalendarsku godinu, u periodu od od 15. aprila do 31. oktobra tekuće godine.

Zahtev se podnosi jedanput godišnje, a može se podneti za jedan ili više podsticaja.
Iznos podsticaja je 50% od vrednosti troškova plaćenog iznosa sertifikacije, bez obračunatog poreza na dodatu vrednost. Najviši ukupni iznos podsticaja po korisniku je 1.000.000 dinara.
Savetodavac za agroekonomiju Mirjana Milošević

Najnoviji broj

14. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa