23. jun 2022.23. jun 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

U Domu zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Šabac

Počela vakcinacija protiv HPV virusa u Mačvanskom okrugu

Za dete od devet do 14 godina neophodna je saglasnost roditelja, dok za starije od 15 godina nije potrebna. Daje se intramuskularno, u deltoidni mišić nadlaktice i u dve doze (druga doza nakon šest meseci). Deca starija od 15 godina primaju vakcinu u tri doze, nultu, nakon dva meseca i nakon šest meseci
U Domu zdravlja „Dr Draga Ljočić“ Šabac u savetovalištu pedijatrije u petak je počela vakcinacija dece u Mačvanskom okrugu vakcinom Gardasil 9 protiv HPV virusa. Zavod za javno zdravlje Šabac obezbedio je kontigent od 155 vakcina, a zbog interesovanja sugrađana sledeće nedelje se očekuje još jedna isporuka.

Direktor Zavoda za javno zdravlje dr Branko Vujković istakao je da birajući vakcinu roditelji biraju važno oružje za svoju decu u borbi protiv maligne bolesti koja u Srbiji beleži veliku smrtnost.

-Ovo je važan dan za Mačvanski okrug i zdravlje naših najmilijih. Naša država je obezbedila najmoderniju i najbolju vakcinu protiv HPV virusa, praktično devet sojeva koji imaju veoma visok onkogeni potencijal. Važno je istaći da oni ne izazivaju samo karcinom grlića materice. Ti virusi izazivaju i određene karcinome glave i vrata, kao i karcinome penisa, ali i jako rasprostranjene virusne bradavice koje su polno prenosive bolesti. Vakcina je naubolja zaštita. Naravno, ne smemo da zaboravimo da oni koji su primili vakcinu treba bar jednom u tri godine, kasnije, u generativnim periodu, da obavljaju skrining preglede, ali vakcina praktično, ako nismo došli u kontakt sa virusom, smanjuje bilo kakvu mogućnost da bilo ko oboli od nekog oblika HPV bolesti. Ako pogledamo brojke u Srbiji koje su zaista loše i po broju novoobolelih i po smrtnosti od karcinoma grlića materice, jasno je da imamo jedno važno oružje u borbi protiv ove zaraze, ali i u borbi protiv maligne bolesti. Pozivam roditelje da se odazovu na vacinalne punktove u Mačvanskom okrugu. Vakcina je distribuirana, biće je dovoljno, proceduru će im objasniti izabrani lekari svih domova zdravlja. Tim činom biraju zdravlje za svoju decu, njihovu zdravu budućnost- poručio je dr Vujković.

On je dodao da očekuje da prvi kontigent od 155 vakcina bude potrošen tog dana, te da će nove količine stići u toku sledeće nedelje. Zavod za javno zdravlje od 7. juna u punom kapacitetu radi PCR dijagnostiku na kovid 19, a u narednim danima će raditi i dijagnostiku na HPV virus.
Direktorka Doma zdravlja „Dr Draga Ljočić“ dr Jasmina Stanković navela je da da su ponosni na veliki odziv roditelja.

-Za nekoliko dana smo prikupili preko 70 saglasnosti roditelja koje smo poslali Zavodu za javno zdravlje. Zavod nam je distribuirao 74 doze ove vakcine i mi ćemo se obraćati i u narednim danima. Za poslednja tri dana prikuljeno je još 40 saglasnosti, tako da će to sigurno biti više od 100 za ovo kratko vreme. Istakla bih da smo pre nekoliko godina u osnovnim školama držali predavanja na kojima su ginekolog i pedijatar govorili o važnosti imunizacije protiv HPV infekcije, a nastavićemo to i u narednom periodu. Preporučujemo roditeljima da se što pre jave izabranom pedijatru koji će im sve detaljnije objasniti- rekla je dr Stanković i dodala da je vakcina namenjena deci od devet do 19 godina, preporučena i besplatna, pokrivena sredstvima Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.
Za dete od devet do 14 godina neophodna je saglasnost roditelja, dok za starije od 15 godina nije potrebna. Daje se intramuskularno, u deltoidni mišić nadlaktice i u dve doze (druga doza nakon šest meseci). Deca starija od 15 godina primaju vakcinu u tri doze, nultu, nakon dva meseca i nakon šest meseci.

Tatjana Alimpić, profesorka u tri šabačke srednje škole, odlučila se za vakcinaciju trinaestogodišnje ćerke.

-Kao roditelj želim da uradim sve što mogu u prevenciji zdravlja svog deteta. Konsultovala sam se sa svojim pedijatrom. Ona me obavestila da su vakcine stigle, dovela sam dete i nadam se da će to pomoći u slučaju da u nekom trenutku života dođe u dodir sa virusom, da će njen organizam da se izbori i da neće doći do infekcije- poručila je Alimpićeva.
D.D.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa