Info

23. jun 2022.23. jun 2022.
Pridruži se i ti u spasavanju života
OBELEŽEN MEĐUNARODNI DAN DOBROVOLjNIH DAVALACA KRVI

Pridruži se i ti u spasavanju života

Povodom Svetskog dana dobrovoljnih davalaca krvi u prostorijama Crvenog krsta u Koceljevi organizovana je još jedna akcija.

Organizatori su izrazili zahvalnost svima koji su u proteklom periodu nesebično pomagali da se obezbedi dovoljno krvi i krvnih produkata na principima dobrovoljnosti, anonimnosti i neplaćenom davanju za sugrađane kojima je to bilo potrebno.

-Ovogodišnja poruka podvlači ulogu dobrovoljnog davanja krvi u spasavanju života i njenom doprinosu jačanja solidarnosti u društvu i glasi: „Davanje krvi je čin solidarnosti. Pridruži se i ti u spasavanju života“. Svetski dan je dobra prilika da se ukaže na potrebu da se obezbede adekvatni resursi da bi se povećeo broj prikupljenih jedinica krvi od dobrovoljnih, neplaćenih davalaca krvi i da se transfuzija učini dostupnom svima kojima je potrebna- ističu u ovoj humanitarnoj organizaciji.

Na teritoriji Opštine prošle godine organizovano je 15 akcija dobrovoljnog davanja na kojima je prikupljeno 503 boce krvi. 53 žitelja ovog kraja je 2021. godine prvi put dalo krv. Od tog broja 102 su bile žene što predstavlja više od četvrtine od ukupnog broja učesnika na akcijama.

-U odnosu na broj stanovnika svaki treći građanin je davalac krvi (3,28). Ovaj rezultat je prilično značajan i vredan i predstavlja rezultat svih učesnika u ovoj aktivnosti kako i podrške koju lokalna zajednica daje Crvenom krstu. U akcijama je bilo uključeno 95 volontera- podsetio je sekretar humanitarne organizacije Milan Glumac.



DODELjENE NAGRADE I PRIZNANjA CRVENOG KRSTA
Pored akcije davanja krvi uručena su priznanja nagrađenim učesnicima konkursa „Krv život znači“, kao i pojedinačna priznanja i zahvalnice za 10, 20, 35, 50 i 75 puta datu krv, kolektivna priznanja za najuspešniju mesnu zajednicu, javno preduzeće, kompaniju i udruženje građana. Takođe, uručena su i priznanja Srebrni i Zlatni znak Crvenog krsta Srbije.

U kategoriji likovnih radova od 1-4 razreda nagrađeni su Helena Vejin, Luka Ćosić i Strahinja Malešević dok je dobitnica nagrade u kategoriji literarnih radova Emilija Jagodić. Među starijim osnovcima najbolje radove u izradi postera imali su Anđela Dobrašinović, Marija Petrović i Ana Ranković, dok su u izradi sastavljanja teksta SMS poruke najviše kreativnosti pokazali Lazar Maksimović, Dunja Dimitrijević i Tanja Ranković.

U konkursu “Krv život znači” su tradicionalno učestovali i srednjoškolci. Najuspešniji u izradi vizuala za društvene mreže su Marina Lukić, Biljana Vasić, Dušica Gligorić i Ivana Mihailović, dok je nagrada u konkurenciji izrade teksta kratke poruke pripala Nikolini Eraković.

Za deset odnosno 20 puta datu krv uručeno je petnaest zahvalnica. Dobitnici Plaketa za 35. puta datu krv su Nenad Cvetinović i Nikola Vejin.

Milinković Zoran, Milorad Milosavljević, Slobodan Perić i Goran Simić su to učinili 50 puta, dok je Živko Kojić nagrađen za 75 puta datu krv.

Na osnovu evidencije o učešću davalaca na akcijama u 2021.godini i podacima o mestima prebivališta najveći broj davalaca u osnosu na broj stanovnika je imala mesna zajednica Subotica.

U kategoriji javnih preduzeća, ustanova i kompanija priznanje “Široko srce” pripalo je fabrici “Rauch” Srbija, dok je dobitnik u konkurenciji udruženja građana Udruženje dobrovoljnih davalaca krvi Koceljeva.

Za višegodišnji dobrovoljni rad u ovoj humanitarnoj organizaciji dodeljena su priznanja Crvenog krsta Srbije.

Dobitnice “Srebrnog znaka” su Anđela Simić, Nataša Ranković i Milanka Blagojević dok je “Zlatni znak” ove godine pripao Draganu Đermanoviću i Vesni Popović.
V.Bošković

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa