30. jun 2022.30. jun 2022.

Međunarodni dan za podršku žrtvama nasilja

Međunarodni dan za podršku žrtvama nasilja, 26. jun, obeležava se svake godine sa ciljem podsećanja da je nasilje apsolutno zabranjeno u međunarodnom pravu i da se ni pod kojim okolnostima ne može opravdati. Danas se sećamo svih žrtava nasilja i naglašavamo neophodnost ukidanja takve prakse i ovaj datum nam služi kao podsetnik da je svaki oblik nasilja zločin.

Konvencija protiv nasilja stupila je na snagu 26. juna 1987. godine i predstavlja važan korak u procesu globalizacije ljudskih prava i priznavanja da bi mučenje i nehumano ili ponižavajuće postupanje ili kažnjavanje trebalo da budu univerzalno nezakonito. Generalna skupština Ujedinjenih nacija 1997. godine odlučila je da obeleži ovaj istorijski datum i proglasila je 26. jun svake godine za Međunarodni dan podrške žrtvama nasilja.

Prvi Međunarodni dan podrške žrtvama nasilja održan je 26. juna 1998. godine. Bio je to dan kada su Ujedinjene nacije apelovale na sve vlade i članove civilnog društva da preduzmu akciju kako bi sprečili nasilje i nasilnike svuda u svetu. Iste godine je obeležena 50. godišnjica Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima, koja proglašava da „niko ne sme biti podvrgnut mučenju ili okrutnom, nehumanom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju“.

Najnoviji broj

21. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa