30. jun 2022.30. jun 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

16. Saziv likovne kolonije “Mišar”

Umetnici stvaraju o Mišaru

Stvaraoci iz Šapca, Beograda i Lazarevca svoje impresije preneli su na platno tokom boravka na Mišaru inspirisani krajolikom i istorijom slavnog mesta
Ovogodišnji 16. Saziv likovne kolonije “Mišar” u organizaciji Kulturnog centra Šabac i Zadužbinskog društva „Prvi srpski ustanak iz Mišara“ pod pokroviteljstvom Grada Šapca okupio je osam umetnika koji su inspirisani boravkom na Mišaru stvarali dela koja će biti predstavljena javnosti tokom avgusta.

-Posebnost ove kolonije što su se radu uz afirmisane umetnike, profesore priključili i učenici Škole primenjenih umetnosti. Tokom boravka na Mišaru imali su priliku da osete atmosferu stvaralaštva i pronađu inspiraciju za radove. Grad Šabac nam je uvek podrška i zahvalni smo što su podržali našu ideju - naveo je direktor Kulturnog centra Uroš Lukić.

-Iako učestvujem u kolonijama širom zemlje, regiona i sveta uvek je posebna emocija kada ste u svom kraju. Mišar, kao i svi predeli koji ga okružuju je drugačiji, pun topline i lepote, te se osećam kao da sam u raju - smatra šabački slikar Dragan Jovanović Rile.


Stvaraoci iz Šapca, Beograda i Lazarevca svoje impresije preneli su na platno, a prve utiske podelili su sa predstavnicima grada i ustanova kulture.

-Saziv je ozbiljan spoj iskustva i mladosti. Verujem da je ovo povratak Mišaru kao okosnicom i centralnim mestom dešavanja stvaralaštva - pojasnila je istoričarka umetnosti Sonja Petrović Jagić.


Gradonačelnik Šapca dr Aleksandar Pajić tokom razgovora sa učesnicima likovne kolonije Šabac istakao je važnost stvaralaštva i susreta koje pruža kolonija. Naglasio je da Grad kontinuirano ulaže u kulturne programe.

-Drugi put sam na koloniji i smatram da je veoma dobro organizovana. Ono što joj daj posebnu draž je istorijska podloga mesta gde boravimo. Pored umetnika Mišar treba da posete I drugi zainteresovani za prošlost, umetnost ovog kraja - istakla je Snježana Vlatković umetnica iz Beograda.


-Ulaganje u kulturu je strateško opredeljenje Grada Šapca, te se trudimo da sugrađanima ponudimo različite sadržaje iz domena kulture. Nadamo se da će sugrađani, ali i gosti uživati u radovima koji će biti izloženi u do tada rekonstruisanom prostoru Galerije na Mišaru, 13. avgusta povodom obeležavanja godišnjice Boja na Mišaru. Zadovoljstvo je što likovni stvaraoci pronalaze inspiraciju u važnim istorijskim događajima našeg kraja, prirodnim lepotama i susretu sa meštanima - rekao je gradonačelnik Šapca poželevši umetnicima da njihova dela budu podsticaj i inspiracija za druge stvaraoce da posete Šabac, Mišar.

-Uvek je dobro vratiti se Mišaru. Što zbog kulture sećanja i naših slavnih predaka, što zbog dobro odnosa prema stvaralaštvu. Sa malim sredstvima, ujedinjeni umetnici i zajednica mogu mnogo toga da učine - rekao je šabački stvaralac Zvonko Petrović.


Crkvena opština Mišar podržala je koloniju omogućivši umetnicima da u porti hrama Vaskrsenja Gospodnjeg stvaraju svoja dela.

-Velika čast i zadovoljstvo je što imamo priliku da budemo domaćini kolonije. Radovi još uvek nisu završeni, ali je primetan kvalitet - naglasio je protojerej Nebojša Jeremić.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa