30. jun 2022.30. jun 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

„Znanjem do posla“ - partnerski projekat Vlada Švajcarske i Srbije

Platforma obuke na radnom mestu

Prilika za učenje kroz rad. Više od 70% mladih steklo zaposlenje na mestima obuke. Zajednički projekat Vlada Švajcarske i Srbije. Uključivanje civilnog sektora. Deo aktivne politike smanjenja nezaposlenosti
Zapošljavanje mladih je jedan od najvažnijih ekonomskih zadataka, a kroz trening platformu za obuku na radnom mestu, mladi u potrazi za zaposlenjem i radno mesto dolaze jedni drugima u susret. Projekat “Znanjem do posla”, objavio je u aprilu javni poziv poslodavcima da se uključe u projekat i saznaju više o finansijskoj i tehničkoj podršci koju mogu dobiti za organizaciju obuke na radnom mestu za mlade.

“Znanjem do posla” predstavlja partnerski projekat Vlade Švajcarske konfederacije i Vlade Republike Srbije, nastao je pre osam godina i trenutno je u toku druga faza. Do sada je učestvovalo 1.700 mladih i 128 kompanija. U projekat su uključene organizacije civilnog društva kao provajderi u potrazi za mladima, za poslodavcima, podrška u izradi karijernih portfolija, programa obuke čime se osnažuje civilni sektor, a uz to postoji saradnja i sa lokalnim samoupravama.

- Karijerno vođenje i savetovanje mladih realizuju karijerni praktičari iz lokalnih partnerskih organizacija, što je u slučaju Šapca organizacija “Svetlost”, poslodavci se nama obraćaju sa potrebama za radnom snagom i kompeticijama koje ta mesta zahtevaju. Kroz spoj tih zahteva formulišemo programe obuke za mlade gde se po principu učenja kroz rad mladi obučavaju i primaju naknadu tokom perioda praktikovanja. Najvažnije od svega je da više od 70% mladih ostzaje na tim radnim mestima - istakla je Mirjana Bojić, viši savetnik na Projektu tokom prezentacije trening platforme u šabačkom hotelu “Sloboda”.

Šabac je jedna od lokalnih samouprava koja aktivno učestvuje u projektu. Kako ističu predstavnici Grada interesovanje investitora za ulaganje u Šapcu otvora mogućnost za nova radna mesta gde se za pojedina zahtevaju specifična znanja i veštine, a obuka za njih je put do pronalaženja radnog mesta.

- Grad Šabac zastupa proaktivnu politiku zapošljavanja. Za Lokalni akcioni plan zapošljavanja za 2022. godinu predviđena su do sada najveća sredstva, čak 139 miliona dinara, 40 miliona dinara više nego za prethodni. Svedoci smo dolaska velikog broja stranih kompanija u naš grad tokom prethodne dve godine, velike zainteresovanosti za Severozapadnu industrijsku zonu, najveću Zonu u regionu. Mi kroz LAP i projekat “Znanjem do posla” želimo da izađemo u susret potrebama investitora. Kroz LAP smo već realizovali ili realizujemo obuke gde se stiču nova znanja i veštine koje će omogućiti zaposlenje, te obuke su sprovođene u Centru za stručno usavršavanje koji je akreditovan za to - naveo je Živan Bajić, član Gradskog veća zadužen za privredu.

Dobru poziciju na tržištu rada bore se da zauzmu i osobe sa invaliditetom, te je projekat prilika i za njih, odnosno poslodavce da angažuju kompetentan kadar među populacijom sa invaliditetom.

-Organizujemo tokom godine različite, uvek besplatne seminare, najčešće onlajn gde okupljamo osobe sa invaliditetom, a formirali smo i mrežu poslodavaca zainteresovanih za zapošljavanje OSI i tu smo da pomognemo tokom čitavog procesa. Imamo veb portal za zapošljavanje osoba sa invaliditetom gde su registrovani OSI i poslodavci koji mogu ostvariti direktan kontakt – naglasila je Jovana Krivokuća Milovanović iz Foruma mladih sa invaliditetom.

Prema zvaničnim podacima više od 77% mladih koji su učestvovali u obuci ostali su na radnim mestu gde su pohađali obuku, a mnogi su sa stečenim sposobnostima pronašli zaposlenje na drugom radnom mestu.
D. B.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa