30. jun 2022.30. jun 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Prolećna izložba ULSŠ

Aktivacija i promocija stvaralaštva

„Tehnika i stilska opredeljenost nisu same sebi cilj, već sredstva koja omogućavaju autorima da otelotvore svoje misli, poglede na svet, egzistencijalističke i umetničke stavove “, navodi dr Dragan Marković Markus
Udruženje likovnih stvaralaca Šapca nedavno je radove svojih članova predstavilo u okviru tradicionalne Prolećen izložbe u dobro pozantom galerijskom prostoru Kulturnog centra.

Na konkurs je prispelo 72 rada od 52 autora, a žiri u sastavu Slađana Marinković, master grafičar iz Valjeva i Marina Cvetanović, kustos istoričar umetnosti u centru za kulturu „Vuk Karadžić” u Loznici je za izlaganje odabrao 41 eksponat od isto toliko autora.

- Na izložbi su predstavljeni radovi širokog generacijskog raspona autora, različitih tematskih i umetničkih prosedea. Veliku posvećenost umetnika i dubinu emotivnog i duhovnog sadržaja dela možemo razaznati kao objedinjujući kvalitet, povezujuću kariku izložbenih eksponata. Tehnika i stilska opredeljenost nisu same sebi cilj, već sredstva koja omogućavaju autorima da otelotvore svoje misli, poglede na svet, egzistencijalističke i umetničke stavove.

Uz širok dijapazon formalno plastičnih rešenja i individualnost umetničkog izraza, mogli bi kao određujuću karakteristiku ostvarenja šabačkih umetnika izdvojiti strast ka figurativnom mišljenju, tipičnu za naše umetničko nasleđe. Takođe, ne može se zaobići opšte prisutni dualizam između tradicionalne umetnosti i inovativnih strujanja, kao posledica individualne percepcije stvaraoca i usvojene estetike.

Izložbe ovakvog tipa snažno promovišu i aktiviraju umetnički život i otvaraju nova diskurzivna polja u sferi kulture, ne samo na praktičnom i teorijskom, već i organizacionom nivou, posebno imajući u vidu lokalnu društvenu i kulturnu sredinu- navodi dr Dragan Marković Markus.
M. Ž.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa