30. jun 2022.30. jun 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

POKS

Pomen vojvodi Brani i srpskim četnicima

Nema veće žrtve nego život svoj položiti za bližnje, prijatelje, otadžbinu, svoj narod. Upravo sveti knez Lazar je to znao i pokazao da je braniti sebe i svoj narod od zla sveta dužnost
Tradicionalno, 28. juna, na Vidovdan, Gradski odbor Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS) i Šapčani okupljeni oko ravnogorske ideje dali su pomen vojvodi Brani i srpskim četnicima kod spomenika u dvorištu Medicinske škole „Dr Andra Jovanović“.

-Ovaj spomenik i čast vojvodi Brani i srpskim četnicima s početka devedesetih godina sačuvali su građani okupljeni oko ravnogorske ideje koji im svake godine na sveti praznik Vidovdan, okupljajući se ovde, odaju pomen i počast. Gradski odbor POKS-a je od svog osnivanja prepoznao istorijski značaj ovog spomenika i zajedno sa ravnogorcima čuva i ponosi se istorijom svojih predaka koju su ti heroji životima ispisali. Zato POKS ukazuje generacijama na junaštvo predaka na koje moramo biti ponosni bez obzira na političke različitosti i pozivamo sve da nam se pridruže i da očuvamo važnost i istorijski biser spomenika u našem gradu i Srbiji. Svim građanima čestitam praznik, želim im da ga provedu u zdravlju, s ljubavlju i da budu ispunjeni radošću- istakao je predsednik Gradskog odbora i član Predsedništva POKS-a Ljuban Damnjanović.

Kako je rekao protojerej- stavrofor Milan Pantelić, Vidovdan je praznik posvećen svim našim junacima na čelu sa knezom Lazarom koji su živote položili za odbranu svoje vere i otadžbine.

-Nema veće žrtve nego život svoj položiti za bližnje, prijatelje, otadžbinu, svoj narod. Upravo sveti knez Lazar je to znao i pokazao da je braniti sebe i svoj narod od zla sveta dužnost. Tu ničega lošega nema, naprotiv, to je žrtva koja mora da se nagradi i koja je nagrađena. Kosovo i Vidovdan su veliki događaj za naš narod, velika uspomena za rod srpski, da se sećamo svih tih junaka, da ih spominjemo, a naročito da im se pomolimo. Knez Lazar je na Kosovu dao život za odbranu svoje otadžbine i vere i pokazao i dokazao da se žrtva uvek nagradi i ne biva žrtva nego nov pepeo, novo uzrastanje i vaskrsenje. Čovek koji svoj život položi za otadžbinu vaskrsava i druge pored njega, drugima omogućava život večni i carstvo nebesko. To je suština stradanja i borbe za slobodu i krst časni- poručio je Pantelić.
D.D.

Najnoviji broj

25. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa