30. jun 2022.30. jun 2022.
Foto: Privatna arhiva

Foto: Privatna arhiva

PROFESOR MILOŠ KOVIĆ IZABRAN ZA REDOVNOG PROFESORA

Pobedila je Srbija

Senat Univerziteta u Beogradu jednoglasno je izabrao prof. dr Miloša Kovića za redovnog profesora opšte istorije novog veka na Filozofskom fakultetu. Borba sa neistomiljenicima koji su nezakonito pokušali da osujete ono što mu po znanju i pravu pripada, trajala je od prošle godine. Hiljade građana, studenata i kolega učestvovalo je na skupovima podrške, tražeći da se obustavi njegov progon i formira nepristrasna komisija za njegov izbor u zvanje redovnog profesora.

- Reč je tome da se, kroz promenu tumačenja istorije srpskog naroda, promeni nacionalni identitet. I da Srbi od naroda koji je nastojao da ide putem Svetog Save i Svetog Kneza Lazara, da štiti svoje pravo na samostalno donošenje odluka o svojoj sudbini i očuvanje kulture, krenu tragom mitskog Vuka Brankovića i postanu narod koji će se potpuno prilagoditi onome što je diktat i imperija. Dakle, ovde nije samo reč o akademskom diskursu i tumačenju istorije, nego o golom opstanku, preživljavanju srpskog naroda. Ovde se sudi Srbiji i radi o borbi za duše naše dece. Naš cilj treba da bude da sami odlučujemo o svom putu i brinemo o svom nasleđu, da sami biramo svoju budućnost, da ne dozvoljavamo bilo čije tutorstvo, rekao nam je profesor Ković u razgovoru za Glas Podrinja, koji je izašao 16. decembra prošle godine.

Dr Ković je na Filozofskom fakultetu potpisao Ugovor o radu, čime je odbranjena čast ove ugledne ustanove i, pre svega, istina. Ako se sudilo Srbiji u ovom kafkijanskom procesu, onda je Srbija ta koja je pobedila.

- Moja pobeda je sitnica u odnosu na ono što smo, posle ovog slučaja, svi razumeli. Univerzitet i nauka moraju da budu iznad svake političke kampanje i denuncijacije. Istoriju srpskog naroda pisaće istoričari, a ne okupatori i kolonizatori. Akademska čestitost i osnovno rodoljublje ne prodaju se za šaku srebrnjaka. Istoričari moraju da služe istini.
M.F.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa