30. jun 2022.30. jun 2022.
Foto: Slobodan Stanković, sportski operativni trener planinarstva

Foto: Slobodan Stanković, sportski operativni trener planinarstva

Planinarsko-alpinistički klub “Čivija” Šabac

Dani planinara Srbije

PAK “Čivija”, sa svojim članovima - osobe sa posebnim potrebama, učestvovao je na vikend akciji Dani planinara Srbije u Ovčar Banji
PAK “Čivija”, sa svojim članovima - osobe sa posebnim potrebama, učestvovao je na vikend akciji Dani planinara Srbije u Ovčar Banji. Prvi put da se, u okviru Planinarskog saveza Srbije, izvodi akcija za osobe sa posebnim potrebama na najvišem državnom nivou.

Domaćin najznačajnije plninarske manifestacije ove godine bilo je Planinarsko društvo “Kablar” iz Čačka. U jedinstvenom ambijentu Ovčarsko-kablarske klisure, usečene između masiva Ovčara i Kablara, koji predstavlja prirodni mozaik strmih litica, uvala i blagih padina iznad jezera gde meandrira Zapadna Morava, okupilo se 1500 planinara iz 70 klubova širom Srbije, od Subotice do Vranja.

Zbog svoje lepote i značaja, ova klisura je Uredbom Vlade Republike Srbije 2000. godine stavljena pod zaštitu kao predeo izuzetnih odlika i utvrđena kao prirodno dobro od izuzetnog značaja prve kategorije, na Danima planinara bila je idealno mesto za afirmaciju planinarstva kao sportske grane i pokreta koji promoviše zdrave životne navike.

Slobodan Stanković, sportski operativni trener planinarstva


U tri dana,koliko je trajalo druženje planinara u Ovčar Banji,organizovano je nekoliko planinarskih pešačkih tura. Tri člana kluba su ispenjali vrh Kablara, sa usponom od 600 metara, a dužina krune staze je bila 13 kilometara. Na Danima planinara Srbije održana su i dva državna prvenstva i to u planinarskoj orijentaciji i planinarskom trekingu. Pored ovih aktivnosti na stenama Kablara obučavani su mladi,pre svega deca školskog uzrasta, u okviru tehničkih dana alpinista.

Za nas, što je jako značajno, sprovedene su aktivnosti u prirodi sa osobama sa posebnim potrbama. Prva pešačka tura je išla iz banje do manastira Blagoveštenje i Ilinje i nazad. Druga tura, u organizaciji kluba “Čivija,” je izvedena putem između Zapadne Morave i Kablara do planinarskog doma nasuprot manastira Nikolje.

Na povratku izraženo je veliko zadovoljsto svih 18 učesnika PAK “Čivija”, a za uspešno izvedene aktivnosti osoba sa posebnim potrebama najzaslužniji je bio nastavnik Živan Milošević.
Naredne aktivnosti za osobe sa posebnim potrebama, u organizaciji Planinarsko-alpinističkog kluba “Čivija”, biće izvedene na Suvoboru i Sokolskoj planini.
Slobodan Stanković, sportski operativni trener planinarstva

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa