8. decembar 2011.8. dec 2011.
NARODNI MUZEJ ŠABAC

UVEĆANO MUZEJSKO BLAGO

Predrag Marković, ministar kulture i informacionog društva Republike Srbije u utorak otvorio izložbu „Akvizicije ““ pokloni i otkupi 2006 ““ 2011. Muzej bogatiji za preko 1.500 predmeta. Vrednost projekta 550.000 dinara, a konzervacija stotinak predmeta koštala milion dinara. Najvažniji predmeti na izložbi, koja će biti otvorena za javnost do 6. januara, slika Milića od Mačve „Mačvani između Scile i Haridbe“ i predmeti Stanislava Vinavera koji su dobijeni na dar od porodice Vinaver
Narodni muzej u Šapcu, od 1990. godine, kada je priređena prva izložba akvizicija, uglavnom svake pete godine, upoznaje svoju publiku sa predmetima koji su prikupljeni u prethodnom periodu. Tim povodom, u utorak uveče, otvorena je izložba „Akvizicije ““ pokloni i otkup 2006 ““ 2011.“, na kojoj je prikazan jedan deo od 1.500 prikupljenih predmeta u petogodišnjem periodu.
- U prethodnom periodu Narodni muzej u Šapcu sve svoje kapacitete angažovao je na realizaciji nove stalne postavke koja treba da bude u skladu sa modernim shvatanjem muzeja i muzeologije, što znači da muzeji više nemaju pravo da budu skladište starih stvari već edukativni i naučni teatar za sve uzraste. Znajući da ona svojim značajem prevazilazi značaj Muzeja, u izradu koncepta nove stalne postavke uključili smo sve zainteresovane strane želeći da tako svi zajedno dođemo do najboljeg rešenja i da od kulturnog nasleđa grada napravimo njegov najbolji brend ““ rekao je Branislav Stanković, direktor Narodnog muzeja.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa