30. jun 2022.30. jun 2022.
LEN čelendž
VATERPOLO: EVROPSKA TAKMIČENjA

LEN čelendž

Svetska plivačka i vaterpolo federacija donela je odluku da uz postojeću Ligu šampiona i Evro kup oformi još jedno klupsko takmičenje na evropskom nivou. Reč je o Čelendž kupu, a kako su naveli u obrazloženju cilj novog takmičenja je omogućavanje učesnicima koji ne mogu da dostignu grupni deo nekog od prva dva takmičenja da imaju više mečeva u Evropi.

Formiranje novog takmičenja je uticalo i na sistem kvalifikacija na svim nivoima. Najmanje promena je u Ligi šampiona. U grupnoj fazi će od jeseni 2022. ponovo nastupiti osam klubova sa A licencom (među njima su Novi Beograd, vicešampion Evrope i Radnički iz Kragujevca) i četiri tima koja izbore pravo učešća kroz kvalifikacije. U prvom krugu kvalifiakcija gde pravo nastupa ima i treći tim Srbije VK „Šabac“ biće formirane grupe od četiri ili šest ekipa. Po dve prvoplasirane iz svake plasiraće se u drugi krug u kome nastupa 16 ekipa. One će biti podeljene u četiri grupe po četiri tima. Dva najbolja prolaze u poslednju plej of rundu gde u dvomeču odlučuju o učesniku Lige šampiona.



Promena stupa na snagu za ekipe koje ne izbore plasman u naredni krug. Eliminisani u prvom krugu kvalifikacija prelaze u Čelendž kup, dok oni koji ne izbore plasman iz drugog u plej of krug prelaze u LEN kup, odnosno svi evro takmaci će imati više utakmica u Evropi nego ranije.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa