7. jul 2022.7. jul 2022.
Rebalans budžeta zbog povećanja prihoda
ODRŽANA 16. SEDNICA SKUPŠTINE GRADA

Rebalans budžeta zbog povećanja prihoda

“Imamo ostvarene i projektovane veće prihode za oko 313.000.000 od predviđenog budžeta i to je bio razlog da taj novac rasporedimo po stavkama budžeta koje su najprioritetnije” naveo je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić. Ispunjavamo predviđeno, da 30 odsto novca iz budžeta ide u kapitalne investicije, rekao je predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić. “Ne slažem se sa tim da je to od juče, u nekom prethodnom periodu je sigurno dobro rađeno da bi sada neko iskoristio plodove tog rada” smatra odbornik Inicijative “Selo – grad” Dragan Stanković
Na 16. sednici Skupštine grada Šapca, održanoj u prošli četvrtak, najvažnija usvojena tačka bio je rebalans budžeta. Rebalans je rađen zbog povećanja prihoda i budžet je sada za 313.000.000 dinara veći od projektovanog.

-Imamo ostvarene i projektovane veće prihode za oko 313.000.000 od predviđenog budžeta i to je bio razlog da taj novac rasporedimo po stavkama budžeta koje su najprioritetnije. Gradska vlast radi izuzetno predano i odgovorno i rezultati se vide. Smatram da su prioriteti ovog grada u novom zapošljavanju, u dovođenju investitora u ovaj grad. Tokom poslednjih godinu i po dana više od 50 hektara zemljišta u Severozapadnoj industrijskoj zoni smo prodali novim privrednicima. Došlo je osam novih privrednika, a 12 je povećalo proizvodnju. Investicije države su nam bitne. Završavamo poslove koji su bili višedecenijski san, a to su most preko Save, krajem godine ćemo imati priključak auto-puta Ruma -Šabac, radi se uveliko brza saobraćajnica Šabac - Loznica. Mogu da se pohvalim da smo, kao grad, za ovih 16, 17 meseci više od 70 km lokalnih seoskih puteva uradili, smanjili smo cenu vrtića za 20 odsto, oko 25.000 penzionera se vozi besplatno, obezbedili smo za septembar besplatne udžbenike za više od 1.100 dece koja kreću prvi razred, naveo je gradonačelnik Šapca Aleksandar Pajić.

Usvojen je finansijski izveštaj revizije završnog računa za prethodnu godinu. Izglasana je odluka o poveravanju poslova upravljanja, organizacije rada i održavanja kompleksa otvorenih bazena eksternom upravljaču. Zbog uskalđivanja sa Zakonom, usvojeni su statuti ustanova kulture čiji je osnivač grad Šabac. Jedna tačka se odnosi na usluge socijalne zaštite, a ostale na urbanistička rešenja.

Predsednik Skupštine grada Nemanja Pajić izrazio je zadovoljstvo zbog povećanih prihoda i načina na koji se oni raspoređuju, u kapitalne investicije.

-Ispunjavamo predviđeno, da 30 odsto novca iz budžeta ide u kapitalne investicije. Posebno me raduje dalji razvitak Industrijske zone. Imamo i izveštaj revizije o završnom računu budžeta za prošlu godinu, koji je pozitivan. Skupština odgovara na potrebe građana i institucija, tako da vidimo da će se odlukom o bazenu realizovati sve dobre stvari na našem novom bazenu nakon njegovog otvaranja.
Razmišljamo i o socijalnim davanjima i povećan je obuhvat svih onih koji mogu da koriste socijalnu pomoć i svrstali smo se u lidere pružanja socijalnih usluga u našoj zemlji. Takođe smo uskladili sa Zakonom neka dokumenta, rekao je Nemanja Pajić.

Sednici je prisustvovao samo jedan odbornik opozicije, Dragan Stanković iz Inicijative “Selo - grad”. Konstruktivno je učestvovao u raspravi po većini tačaka.

-Papir trpi sve. Cifre su zaista impozantne. Ne slažem se sa tim da je to od juče, u nekom prethodnom periodu je sigurno dobro rađeno da bi sada neko iskoristio plodove tog rada. Imam zamerke na neka pitanja koja su konkretna i tiču se socijalne zaštite, ili toga kada će početi da se sređuju seoski domovi kulutre, ali kada će grad Šabac dobiti 30 miliona evra koje država Srbija duguje. Nisam dobio odgovor ni na jedno od tih pitanja, rekao je Dragan Stanković.

Kao grad, za ovih 16, 17 meseci uradili smo više od 70 km lokalnih seoskih puteva, smanjili smo cenu vrtića za 20 odsto, oko 25.000 penzionera se vozi besplatno, obezbedili smo za septembar besplatne udžbenike za više od 1.100 dece


Jedna od usvojenih tačaka je i odluka o rebalansu programa poslovanja JKP “Stari Grad”. Zbog povećanja cena energenata i drugih troškova, preduzeće je povećalo cenu usluge, ali gradu. Računi za domaćinstva će ostati isti.

Nakon ovog zasedanja uslediće letnja pauza do septembra. Odbornici će se vanredno okupiti ukoliko za tim bude bilo potrebe.
M.M.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa