7. jul 2022.7. jul 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Seminar u Zavodu za javno zdravlje Šabac

Imunizacija protiv HPV virusa važna prevencija

Seminar na temu „Značaj imunizacije protiv humanog papiloma virusa“ održan je prošlog četvrtka u Zavodu za javno zdravlje Šabac. Predavači sa Medicinskog fakulteta i Instituta za javno zdravlje „Batut“ govorili su o epidemiološkoj situaciji, karakteristikama tog oboljenja i preventivnom delovanju, a prvoj edukaciji na ovu temu prisustvovali su zdravstveni radnici iz Mačvanskog i Kolubarskog okruga.

-Drago mi je da je prva preventivna edukacija organizovana u našem Zavodu. Verujemo da će imati prilike da reše sve nedoumice u vezi sa vakcinacijom. Znamo da je Gardasil 9 zlatni standard ove vakcine i da je najbezbednija i nadamo se da će je u što većem broju i dečaci i devojčice od devet do 19 godina u svim okruzima primiti i zaštiti se. Mi već sprovodimo imunizaciju u našim domovima zdravlja- navela je dr Dragana Radojičić, načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti i pomoćnica direktora Zavoda za poslove javnog zdravlja.

Vakcina je besplatna, a troškove pokriva Republički fond za zdravstveno osiguranje.
-To je najbezbednija vakcina i štiti od bolesti koje se dovode u vezu sa HPV infekcijom. HPV virus je veoma čest u populaciji. Skoro svako ko stupi u seksualni kontakt dolazi u kontakt sa samim virusom, tako da je vrlo značajno da je u našoj zemlji ova vakcina dostupna i da imamo način da sprečimo nastanak bolesti koje se dovode u vezu sa ovim virusom. Imamo dobar odziv, građani su zainteresovani, dovode decu, tako da smo veoma zadovoljni- rekla je dr Katarina Boričić sa Instituta za javno zdravlje „Batut“.

Prof. dr Ana Banko sa Medicinskog fakulteta u Beogradu istakla je da je primarno naglasiti da vakcina sprečava nastanak karcinoma.

-Mi smo do sada upoznati sa mnogim vakcinama koje imaju ulogu pre svega u prevenciji virusnih infekcija, ali ovde moram da naglasim da i danas pričamo o vakcini koja, ne samo da prevenira, odnosno sprečava virusnu infekciju, već i sprečava nastanak karcinoma. To roditeljima i mladima koji sami donose odluku o vakcinaciji treba da bude primarna misao, da ova vakcina postoji dugo i da se daje u više od 100 zemalja sveta. Dalekosežno gledano, ovo je vakcina protiv karcinoma, odnosno raka- podvukla je dr Banko.

Napomenula je da je prevencija u ovom slučaju posebno važna, jer je u pitanju oboljevanje od karcinoma grlića materice, po kome smo među prvima u Evropi, a ovo je način da se spase životi.
D.D.

Najnoviji broj

28. mart 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa