7. jul 2022.7. jul 2022.
Iva Gluščević, referent nabavke “Promeksa”, Foto: Lična arhiva

Iva Gluščević, referent nabavke “Promeksa”, Foto: Lična arhiva

Pravi ukus kafe konačno dobio svoju potvrdu na ambalaži

Hoće li novi pravilnik ili novčanik diktirati navike potrošača

Do kraja godine kupovina kafe dobiće sasvim drugo značenje- bar u pravnoj regulativi. Potrošači će to primetiti po nešto dužem nazivu proizvoda, a broj artikala na kojima piše samo „kafa“ vidno će se smanjiti na rafovima prodavnica. Novi pravilnik o kvalitetu sirove kafe koji je stupio na snagu 31. maja podrazumeva da će se kafom zvati samo ono što je 100 odsto tog sastava, u suprotnom će biti proizvod sa navedenim dodatkom primese kafe ili na bazi kafe sa dodatkom naznačenog surogata. Prema rečima Ive Gluščević, referenta nabavke iz šabačkog „Promeksa“, kompanije koja na našem tržištu posluje više od tri decenije i proizvodi kafu prepoznatljivog ukusa i kvaliteta, trebaće vremena do kraja godine da ceo proces zaživi, ali će to doneti jasniju sliku tržišta. Drugo je pitanje koliko će to promeniti navike potrošača, imajući u vidu da su one umnogome diktirane i platežnom sposobnošću.

Proizvođačima znači
-Sve što je bilo pakovano do 31. maja će se prodavati do isteka tih zaliha, a od tog datuma nova pakovanja će morati da budu po tom pravilniku, imaće nazive koje moraju da nose. Naravno da to nama najviše znači, pošto mi 32 godine imamo istu, čistu kafu i samo takvu proizvodimo, ali sa proizvođačima koji su stavljali kojekakve mešavine nikad nismo mogli da budemo u istom cenovnom rangu. Ljudi, normalno, ne znaju šta piju, niti ih zanima. Oni osete ukus kafe, njima je cena prihvatljiva i to kupuju. Sad će znati da je ovo što mi proizvodimo kafa, a to će biti mešavine na bazi kafe sa dodatkom soje, graška ili nečeg drugog, ali će morati da bude jasno naznačeno i da piše na ambalaži, a kafe će konačno cenovno da se usklade, niko neće moći da se razlikuje- ističe Gluščevićeva.

Napominje da se troškovi proizvodnje drastično razlikuju zato što je cena sirove kafe izuzetno visoka u odnosu, na primer, na cenu sirovog graška.

-Kad oni stave grašak, a mi Kolumbiju, to ne može uopšte da se poredi. Mi držimo našu cenu koju smo uvek imali, nećemo da je spustimo da budemo blizu njima, a da ne zarađujemo ništa. Suština je da ostali više neće moći da budu tako daleko. Imaće pakovanja, samo će se zvati drugačije.
Pretpostavljam da će 30 posto ljudi možda početi da kupuje pravu kafu, a 70 posto će ostati na starom, jer, nažalost, ljudi nemaju novca, a to će im i dalje cenovno biti mnogo dostupnije. Da se to desilo pre dve godine napravilo bi razliku na tržištu, ali sada ne verujem da će biti drastične promene. Potrošači će samo biti svesni onoga što piju, ali teško će menjati navike- objašnjava ona.

Tehnologija ista od početka
Tehnologija proizvodnje u „Promeksu“ se nije menjala od 1990. godine, kada su počeli sa radom, do danas. Posluju u krugu od 100 kilometara, ali kafu čuvaju samo za svoje objekte i Šapčani je prepoznaju kao autentičnu i svojevrstan brend grada.

-Mi imamo naše kupce, radimo rinfuzno. Od početka radimo tako da se vidi da je naš proizvod čista kafa, jer ni tad nismo mogli da se borimo s neravnopravnom konkurencijom, posebno devedesetih godina, ne znam šta nije stavljano u kafu. Kod nas su kupci uvek znali šta kupuju, makar to bilo i po 50 grama, oni dođu i plate, jer znaju da će popiti pravu kafu. Na to su ljudi navikli i navikli su da bude sveže. I kad se kupuje na manje količine, to nije toliko problematično za džep, ali kad se kupuje na 200- 400 grama, tada je problem- kaže Gluščevićeva.

Kako kaže, trebaće vremena narednih pola godine da regulativa „zaživi“ i na policama radnji, jer se pravilnik ne može primenjivati retroaktivno na artikle koji su već na tržištu.
D.D.

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa