7. jul 2022.7. jul 2022.
Ne paliti žetvene ostatke
Važno:

Ne paliti žetvene ostatke

Paljenjem žetvenih ostataka narušava se bioravnoteža zemljišta koja se godinama stvara, troši se kiseonik iz zemljišta i stvaraju anaerobni uslovi u kojima aerobni mikroorganizmi trajno nestaju iz oraničnog sloja. Ovakvo se zemljište nemože da regeneriše i vremenom gubi sva kvalitetna svojstva i na kraju i prinos
Počela je žetve strnih žita a sa tim i navika naših poljoprivrednika da višak žetvenih ostataka pale na svojim njivama. Paljenjem žetvenih ostataka mogu se izazvati štete velikih razmera. Širenjem vatre naročito na velikim kompleksima i koji su pored velikih saobraćajnica može usled velikog dima doći do lančanih sudara. Dešavali su se i smrtni ishodi nestručnim gašenjem požara.

Paljenjem žetvenih ostataka narušava se bioravnoteža zemljišta koja se godinama stvara, troši se kiseonik iz zemljišta i stvaraju anaerobni uslovi u kojima aerobni mikroorganizmi trajno nestaju iz oraničnog sloja. Ovakvo se zemljište nemože da regeneriše i vremenom gubi sva kvalitetna svojstva i na kraju i prinos. Posebno je ovo važno sada kada je nedovoljna upotreba organskih đubriva, žetveni ostaci predstavljaju značajnu količinu biomase koja ima veoma važnu ulogu u kruženju materija agroekosistema. Žetveni ostaci pored toga što predstavljaju organsku masu, odlikuju se i relativno velikim sadržajem biogenih elemenata značajnih u ishrani biljaka koji se njihovim spaljivanjem potpuno ili delimično gube. I još jednom molba NE PALITI žetvene ostatke.
PSSS Šabac Dipl.ing Svetlana Zlatarić

Najnoviji broj

18. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa