7. jul 2022.7. jul 2022.
Foto: "Glas Podrinja"

Foto: "Glas Podrinja"

Mihailo Smiljanić - učenik OŠ „Janko Veselinović“

Republička nagrada za recitatora

Pesma „Čas razrednog starešine“, Vlade Stojiljkovića, donela je drugo mesto u kategoriji mlađeg uzrasta Mihailu Smiljaniću
Učenik četvrtog razreda Osnovne škole „Janko Veselinović“ iz Šapca, Mihailo Smiljanić na 53. Smotri recitatora Srbije „Pesniče naroda mog“ u Valjevu osvojio je drugu nagradu kao predstavnik Mačvanskog okruga.

Pesma „Čas razrednog starešine“, Vlade Stojiljkovića, donela je Mihailu drugo mesto u kategoriji mlađeg uzrasta. Stručna komisija u sastavu: profesor dikcije dr Radovan Knežević, profesorka dikcije mr Andrijana Videnović, profesor glume u medijima Predrag Momčilović, reditelj Miroslav Trifunović i profesorka srpskog jezika i književnosti, pesnikinja za decu Danijela Kvas pomno je pratila, ocenjivala recitatore i mladom Šapčaninu dodelila značajno priznanje.

-Bilo je zabavno, ali i teško takmičenje. Recitovanje je zahtevno. Potrebno je da ispunimo određene kriterijume. Neophodno je da sve bude dobro i lepo spremljeno - kaže Mihailo i dodaje da uz pedagošku i stručnu podršku učiteljice Ljubice Simić već dve godine recituje. Napominje da su pripreme za samo takmičenje trajale nekoliko meseci.

-Ponosan sam na sve što sam postigao. Pre republičkog takmičenja bilo je opštinsko, zatim finale opštinskog, okružno i na kraju republičko.

Bilo je zabavno, ali i teško takmičenje. Recitovanje je zahtevno. Potrebno je da ispunimo određene kriterijume


Zainteresovanost dece za recitovanje u najmlađem uzrastu je izuzetno, ali u kasnijim uzrastima interesovanje dece je manja. Održati kvalitet i kontinuitet tokom rada sa učenicima je najteže. Mihailov talenat primetila je učiteljica Ljubica, te je učenika usmerila ka razvijanju potencijala. Smatra da je darovitost samo preduslov i da su iza svakog uspeha trud i zalaganje.

-Na nama je da deci pomognemo da razvijaju svoje talente i otvorimo im vrata znanja. Verujem da posvećenošću i angažovanjem možemo da stvorimo dobre preduslove da zavole maternji jezik, ali i druge predmete. Dobra glasovna artikulacija je osnova koju učenik treba da poseduje kako bi bio recitator. Odabranu pesmu treba misaono i emocionalno da predstavi na pravi način. Ona treba da bude i zanimljiva i prilagođena uzrastu. Iako se čini da su to jednostavni koraci, iza svega su meseci pripreme i ozbiljnog rada - kaže Ljubica Simić o procesu pripreme za takmičenje.

Foto: "Glas Podrinja"


-Konstantan rad, podrška roditelja, škole i odeljenja su ono što uspeh čini mogućim. Bez saradnje i razumevanja ne bismo mogli da postignemo rezultate. Selekcija je veoma rigorozna, te samo petoro dece sa opštinskog takmičenja odlazi na regionalno, a samo jedno dete ima priliku da se predstavi na republičkom - dodaje učiteljica Ljubica napominjući da Mihailov uspeh nije uobičajen.

-Retki su učenici koji se plasiraju na završnicu smotre recitatora i postignu zapažen rezultat. Maternji jezik je nešto što treba da negujemo, kako u školama, tako i van obrazovne ustanove. Ljubav prema recitovanju i lepom govoru dugujem svom nastavniku, te se trudim da tu emociju prenesem i na svoje đake. Imamo veliku moć kao prosvetni radnici. Deci dajemo krila, usmeravamo ih, ostavljamo dubok trag na mlade generacije.
M. Ž.

Najnoviji broj

11. april 2024.

Најновији број
Verified by Visa MasterCard SecureCode
American Express MaestroCard MasterCard Visa
Banka Intesa